La delegació garrotxina de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, Premi a la Millor Iniciativa Social del 2018

La delegació garrotxina de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes fa més de mig segle que treballa de forma desinteressada per a acompanyar cada any a persones malaltes o discapacitades fins al Santuari de Lourdes, a França. Però a banda d’aquesta peregrinació, també organitzen altres esdeveniments i trobades, on la tasca dels voluntaris i voluntàries és la d’estar al costat de tots aquells que hi volen assistir però que no ho poden fer sense ajuda humana.


Aquest voluntariat, que acompanya els malalts en peregrinació, rep el nom d’infermers o brancadiers, i la seva funció comença amb el trasllat dels malalts cap a l’autocar, i acompanyant-los en les diferents accions que tenen lloc durant tot el trajecte. La seva contribució econòmica també permet abaratir les despeses d’inscripció de les persones afectades.

L’entitat va néixer arran de les peregrinacions que s’organitzaven des del Bisbat de Girona cap al santuari: segons els documents, el primer peregrinatge va ser organitzat l’any 1908. Però amb el pas del temps, l’associació es va poder constituir formalment el 1966, amb la redacció dels seus primers estatuts. A la Garrotxa, hi ha tres delegacions de l’Hospitalitat de Lourdes: són les d’Olot, la Vall d’en Bas i Besalú, i només l’any passat 55 voluntaris van atendre les 24 hores del dia a 18 malalts que van voler participar de la peregrinació, que dura cinc dies. Enguany hi assistiran 32 persones malaltes o discapacitades.

Reconeixent el mèrit del voluntariat que forma part del peregrinatge, sovint anònim i sempre desinteressat, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes ha rebut el premi a la Millor Iniciativa Social del 2018 en el marc dels Premis Garrotxí de l’Any, que s’han entregat aquest divendres a la nit a Olot.

x