La investigadora olotina Adriana Sánchez ha estat escollida Garrotxina de l’Any 2018

Nascuda a Olot el 1984, la investigadora Adriana Sánchez i Danés va llicenciar-se en Biotecnologia per la Universitat de Barcelona el 2007, sent la guanyadora del Premi Extraordinari de final de carrera i el Premi Extraordinari Nacional atorgat pel Ministeri d’Educació i Ciència.


El 2012 es va doctorar en Biomedicina amb distinció ‘cum laude’ per la Univeritat Pompeu Fabra. L’agost del mateix any va incorporar-se com a investigadora a la Universitat Lliure de Brussel·les, des d’on estudia el càncer de pell més comú, el carcinoma basocel·lular. Des de llavors, ha col·laborat en nombrosos estudis publicats a les revistes científiques més prestigioses.
De tots aquests estudis, en destaquen dos que ha publicat com a primera autora a la revista ‘Nature’ des del 2016. En el primer, Sánchez va identificar les cèl·lules que originen el carcinoma basocel·lular.

En el segon, que va publicar l’any passat després d’una investigació en col·laboració de l’Institut d’Oncolliga de la Vall d’Hebrón, va descobrir un mètode que obre la porta al desenvolupament de nous tractaments per evitar les recaigudes del mateix càncer. El mètode consisteix a eliminar les cèl·lules tumorals latents amb la combinació de dos fàrmacs, el Vismodegib i un altre inhibidor.
D’aquesta forma s’han evitat més del 95% de les recaigudes en models de ratolí al laboratori. L’estudi obre la porta a treballar en el disseny de nous tractaments que podrien inhibir el factor o mecanisme que genera les recaigudes en humans.

Per aquest descobriment, el 23 de novembre del 2018 l’Ajuntament d’Olot va nomenar Adriana Sánchez ambaixadora de la ciutat.
Reconeixent el mèrit que aquests avenços científics suposen per a la cura d’un dels càncers més freqüents de la societat a tot el món, contribuint a donar nous passos en el tractament d’aquesta malaltia i d’altres de relacionades, Adriana Sánchez i Danés ha estat escollida Garrotxina de l’Any 2018 en el marc dels Premis Garrotxí de l’Any, que s’han entregat aquest divendres a la nit a Olot i que organitza el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot.

x