Riudaura celebra la seva festa del Roser amb el Ball dels gambetons joves

Aquest cap de setmana, Riudaura s’ha vestit de festa amb la seva festa del Roser.

Entre tots els actes i activitats, riudaurencs i riudaurenques van reunir-se diumenge a la plaça del gambeto per ballar el tradicional ball que li dona nom a la plaça.

El Ball del Gambeto, és una dansa popular que la ballen els homes amb el barret de copa, el gambeto posat i un gros cigar a la boca, i les dones amb caputxa blanca, vestit llargs de seda i ventalls. La segona part de la dansa, totes les parelles s’ajunten fent sardana.

L’origen de la dansa és incert, però es tenen referències d’un ball a Riudaura al voltant del segle XIV.

Com a novetat, han pogut ballar aquesta dansa tradicional els més petits del poble.

Amb el ball dels gambetons o ball del gambeto infantil, 5 parelles de nens i nenes s’han vestit com mana la tradició i han ballat al ben mig de la plaça la dansa popular.

Jofre Cros: Trobo que ha estat una experiència molt maca, ens ho han dit a tots i totes de l’escola Lluís Castell de Riudaura i ha estat un ball divertit amb els amics

Amb això, es pretén introduir als nens i nenes des de ben petits a aquesta dansa per tal de no perdre la tradició i que el ball es pugui seguir fent al llarg dels anys.

Teia Jané: És molt divertit perquè balles, agafes la gent i és un honor que aquest any s’hagi fet tants anys i ara nosaltres el puguem ballar.

El finançament del vestuari del Ball dels gambetons va ser una de les propostes guanyadores dels pressupostos participatius de l’any 2018.