L’hospital d’Olot posa en marxa el programa Teleictus per possibilitar l’avançament del tractament davant d’infarts cerebrals

Fa només uns dies que a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa s’ha afegit al Teleictus. A través d’equips portàtils, dispositius mòbils i tauletes, els professionals del Servei d’Urgències de l’hospital olotí poden contactar via telemàtica amb els neuròlegs de l’Hospital Josep Trueta de Girona, centre de referència pel que fa al tractament. Això permet que els neuròlegs del centre gironí puguin ajudar els professionals olotins a conèixer el diagnòstic i avançar si s’escau el tractament per eliminar o disminuir les seqüeles de l’ictus. Els equips portàtils permeten utilitzar el programa des de qualsevol ubicació on es trobi el pacient.

Maria Rybyeva, metgessa ajunta del Servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: Amb una tablet ens connectem amb els neuròlegs i fem com una videoconferència. Ells poden veure el malalt i van dirigint l’exploració que fem. N’hem fet un control específic perquè és molt important que quan s’arribi aquí ho fem molt ràpid.

L’any passat van ingressar a la Unitat d’Ictus de l’Hospital Josep Trueta 71 pacients de la Garrotxa, un 10% dels ingressats a la unitat. D’aquests, 17 van poder rebre el tractament trombolític, ja que van ser els únics que van arribar al centre dins de les quatre hores i mitja des que l’ictus es va produir. Les previsions són que el programa Teleictus d’Olot pugui realitzar de 15 a 20 connexions anuals, i que en el 50% dels casos es pugui avançar a Olot el tractament trombolític.

Maria Rybyeva, metgessa ajunta del Servei d’Urgències de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: “Amb l’ictus s’ha d’actual el més ràpid possible. És una millora imporant que ens ajudarà a millorar la qualitat de vida dels pacients.

Es calcula que un 25% de la població patirà un ictus al llarg de la seva vida. Els símptomes són la pèrdua de força o sensibilitat a la cara, un braç o una cama, la pèrdua de visió d’un ull, dificultat per parlar i un intens mal de cap.