La plaga de l’eruga del boix ha afectat a prop de 15.000 hectàrees de la Garrotxa i ara s’expandeix a les comarques veïnes

Aquest any és possible que no es repeteixi la imatge de les papallones blanques de l’eruga del boix que tant van afectar a la Garrotxa la temporada passada. La plaga de l’eruga ha tingut efectes devastadors a la comarca provocant la mort de prop de 15.000 hectàrees de boixos.

Joan Montserrat, ANEGX: “Ara mateix totes les boixedes de la comarca estan afectades. Fins la cota 1.300 està tot afectat, queden els boixos més alts per on està pujant la malaltia i tenim contat que hi ha, és o menys, unes 15.000 hectàrees que estan completament devastades”

Des del 2014 la plaga s’ha endut també arbres centenaris ubicats a sectors com el Parc Nou o la Moixina, i actualment ja es troba en cotes superiors als 1.200 metres, expandint-se cap a les comarques veïnes com el Ripollès i Osona.

Joan Montserrat, ANEGX:  “És una llàstima però els boscos estan destinats a que les boixedes desapareguin. Podran sobreviure alguns boixos concrets quan hi hagi un equilibri entre la plaga i l’ecosistema, però com a boixeda hi ha moltes hectàrees tant de la Garrotxa com a nivell de Catalunya que desapareixeran”

De la mateixa manera que les omedes fa prop de quaranta anys, segons l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, les boixedes també estan destinades a desaparèixer i a ser substituïdes per una altra espècie.

Joan Montserrat, ANEGX:  “La natura és això, no? Quan hi ha un daltabaix com aquest la natura s’intenta equilibrar i a aquests boscos hi haurà una successió vegetal, amb espècies que s’adaptaran millor i aquestes seran les que formaran altra vegada el bosc”

El col·lectiu boixedes.cat treballa per observar quina és la situació dels boscos de la comarca i quin serà el futur dels terrenys per on ha passat la plaga de l’eruga. Tot i que enguany no es repetirà la situació de l’any passat, aquesta plaga ja ha deixat la seva petjada a la Garrotxa.

x