Circusland: gràcies Besalú!

Aquest dissabte de Revetlla fa exactament un mes que, des de Circus Arts Foundation, vàrem anunciar la creació de Circusland: el major equipament patrimonial sobre les Arts del Circ d’Europa a l’antiga abadia benedictina de Sant Pere de Besalú. Aviat és dit però quan estigui inaugurat haurà estat el resultat de més de 22 anys de treball per a aconseguir crear l’espai de referència del màgic univers dels acròbates, malabaristes, pallassos i trapezistes d’arreu a través d’un dels arxius documentals més importants del món.

Però més enllà de la singularitat (amb només un parell de casos similars als EUA) i ambició del projecte (tres mil metres quadrats edificats i dos mil d’espais exteriors quan estigui en ple funcionament), Circusland permetrà, d’una banda, reunificar els dos edificis de tres plantes de les dependències conventuals de l’antic monestir de Besalú fent-ne possible la seva restauració, obertura al públic i projecció al món, i, d’altra banda, fer públics i accessibles els fons de Circus Arts Foundation: una de les col·leccions dedicades al circ més importants del món on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d’història d’aquest espectacle.

No ha estat un periple senzill arribar fins aquí i de ben segur que encara ens esperen força maldecaps previs a l’obertura. Ha estat una aventura de perseverança possible, en bona mesura, mercès a l’energia que ens contagien els més de 55.000 espectadors que anualment atrauen els nostres espectacles a Girona: ja sigui a través del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or com del Gran Circ de Nadal.

Però, ja abans que s’obrin les portes de Circusland, la màgia del nou equipament, més enllà de la pròpia del circ, raurà en aconseguir teixir un seguit de complicitats que en reforçaran la seva transversalitat: la de les administracions liderades per un Ajuntament de Besalú convençut en seguir apostant en ferm per la cultura; la de les empreses patrocinadores sensibles a que el projecte no passi de llarg de comarques gironines; la dels nombrosos equips de professionals que ja hi estan aportant la seva expertesa; la dels mitjans de comunicació que cobreixen l’avenç del projecte o la de les desenes de persones i entitats de Besalú i comarca engrescades en la consecució d’aquesta nova capsa de somnis. A tots plegats: gràcies de tot cor!

Genís Matabosch
President de Circus Arts Foundation

x