Besalú acull la fira d’herbes remeieres i aromàtiques Herbesalú

El procés per elaborar una ratafia no és senzill i requereix molts ingredients diferents. La majoria, herbes remeieres i aromàtiques. El licor de Carme Gelis va ser el guanyador de la Fira de la Ratafia del desembre passat. Gelis, que ja havia guanyat dues vegades aquesta competició, va tornar a veure com elaboraven públicament la seva ratafia davant d’una trentena de persones. Algunes persones, fins i tot, en prenien nota.

Carme Gelis, guanyadora concurs Fira de la Ratafia 2018: “Jo tinc una llista que fa molts anys que la tinc. Agafo les herbes que diu aquella llista i les vaig posant en una garrafa amb aigua ardent. Després la tapo i la deixo a sol-serè durant 40 dies”.

També es va comptar amb la presència de Xavier Codina, de Ratafia Russet, una de les grans empreses de ratafia de la comarca.

Xavier Codina, Ratafia Russet: “Amb la fórmula del guanyador o guanyadora de cada any fem més quantitat de ratafia per poder-la embotellar. En fem unes 400 o 500 ampolles per vendre a la Fira de la Ratafia”.

L’Herbesalú és un esdeveniment totalment consolidat que aquest any va celebrar la seva 26a edició. L’any passat es va fer una recopilació de totes les receptes guanyadores al llarg dels primers 25 anys de l’activitat.

Fina Surina, tinent d’alcalde: “Estem molt satisfets que aquesta fira funcioni. D’alguna manera, ajuntem tot el que és el saber fer de les persones més grans que han passat el seu coneixement a gent més jove. Ara hi ha gent de totes les edats de Besalú, que fa Ratafia, que s’atreveix a fer Ratafia i la fa molt bé. A més, la fa amb ingredients de proximitat”.

La primera tinent d’alcalde, Fina Surina, també va afegir que cal reivindicar aquest producte de qualitat i a estar-ne molt orgullosos. Un cop acabada l’elaboració del licor va tenir lloc el concurs de rams silvestres.