Els Bombers porten a terme la campanya de preveció d’incendis amb més personal i aconsellant l’ús del sentit comú

Malgrat els bombers hagin d’estar preparats durant tot l’any i apagar incendis forestals no sigui la tasca més habitual que fan, amb la forta onada de calor, la sequedat i el clar exemple del que està passant a la Ribera d’Ebre, on un incendi ja ha cremat més de 4.000 hectàrees, les condicions climàtiques aquest any obliguen a estar més atents que mai.

Cesc Borrell, cap del parc de bombers d’Olot: Ha estat l’hivern més sec dels últims 10 anys, venim d’una època càlida i per això partim d’un combustible molt estressat a nivell hídric. Realment els boscos estan molt secs i la gestió no és gaire bona.

Una de les principals causes és el canvi climàtic, amb una dada que ha de servir per alertar-nos de com estan augmentant les temperatures: en els últims 10 anys a l’ordre d’un 0,25%. Quina és la situació dels boscos de la Garrotxa, però?

Cesc Borrell, cap del parc de bombers d’Olot: Aquí a la Garrotxa, de moment, ja veurem quan el canvi climàtic ens acabi arribant, el risc d’incendi forestal és baix, no acostuma a haver-hi gaires incendis, n’hi ha més a l’hivern que a l’estiu, però no sé si en un futur gaire llunyà acabarem veient incendis forestals a la Garrotxa i el Pirineu, esperem que poguem revertir aquesta situació.

Pel que fa a mesures preventives per evitar incendis forestals, segons Bombers cal, sobretot, tenir sentit comú:

Cesc Borrell, cap del parc de bombers d’Olot: No pot cremar a l’estiu, anar en compte amb les barbacoes, no tirar borilles des dels vehicles, molt sentit comú.

Amb l’arribada de l’estiu s’ha augmentat la dotació de personal de bombers. A la regió de Girona s’ha passat dels 500 que hi havia fins ara als 800 aquests tres mesos d’estiu. Els Bombers, però, expliquen que, a causa de les condicions climàtiques s’està produint una desestacionalització dels incendis, el que fa que durant l’any s’incrementi també el nombre de personal.

x