Ratafia Russet planeja instal·lar a l’antic hostal Transvaals d’Olot el centre de producció i un espai de difusió de la tradició ratafiaire

Des de fa ja algunes setmanes, les màquines tornen a treballar a la finca de l’antic hostal Transvaal o Transvaals, catalogat per l’ajuntament d’Olot per tractar-se d’un edifici singular, i que va tancar les portes a mitjans del segle passat. Aquests dies s’hi està retirant la roca d’uns terrenys per construir-hi el nou celler de Ratafia Russet, que serà soterrat i cobert per un hort. A la planta baixa de l’edifici, l’empresa olotina planeja habilitar-hi l’obrador. Els seus responsables estimen que en dos anys serà possible traslladar aquí tota la producció. Ja hi ha cultivat hisop, i també hi ha plantat una cinquantena de nogueres. La idea és acabar plantant-ne un centenar.

Xavier Codina, responsable de Ratafia Russet: Ara gastem uns 2.000 quilos de nous verdes a l’any. Quan aquestes nogueres estiguin en plena producció, inclús en podrem recollir algun quilo més. Ara, és clar, allà on estem, hem anat aprofitant racons i raconets i ens fem un tip de pujar i baixar i d’estirar mànegues cap aquí i cap allà. No volíem anar a parar en un polígon industrial, que hagués estat el més fàcil, sense tants d’entrebancs, perquè el producte que fem sembla que està més bé poder-lo fer en una finca agrícola.

Al primer pis, l’empresa hi vol habilitar un centre cultural on s’hi puguin organitzar tallers, conferències o altres activitats concertades i amb places limitades que permetin mostrar a la ciutadania la tradició ratafiaire.

Xavier Codina, responsable de Ratafia Russet: Un dels nostres projectes de tota la vida és poder col·laborar amb tot el món ratafiaire, amb la gent que encara es fa la ratafia a casa. Ens sembla que aquesta serà una manera de fer difusió del producte i de deixar participar a molta gent que hi està interessada.

Quan el trasllat del centre productiu de Ratafia Russet es faci efectiu a l’antic hostal, l’actual seu al pont de cal Russet no desapareixerà. L’empresa hi vol deixar la botiga i de l’actual obrador en vol fer el magatzem.