La memòria de Creu Roja 2018 denota un augment de la demanda de necessitats socials relacionades amb la gent gran

La Memòria del 2018 de Creu Roja Garrotxa denota un augment de les necessitats socials i, per tant, la demanda de programes, sobretot els dirigits a gent gran. Un exemple és l’Enreda’t, a través del qual persones majors de 65 anys queden setmanalment per emprendre activitats. Va començar fa cinc anys amb 12 participants. L’any passat ja van ser 25 i aquest 2019 ja són prop de 40. Des de Creu Roja, s’explica que el coneixement sobre el programa atrau nous usuaris, tot i que fan notar un augment de la demanda pel que fa a tots aquells programes que tenen a veure amb les persones grans o aquelles que pateixen una situació de soledat no volguda.

Laia Vilanova, coordinadora comarcal de Creu Roja: Les necessitats socials van canviant any rere any però no disminueixen, al contrari, augmenten, no tan sols amb temes de necessitats bàsiques, sinó també que les necessitats socials són molt més àmplies que això, tot el que tingui a veure amb persones grans, amb soledat no volguda, veiem que la demanda va en augment.

Altres programes de Creu Roja relacionats amb la soledat són el de Proximitat local, consistent a trucar freqüentment als usuaris o fer-los visites puntuals. L’any passat, un voluntari feia unes 351 trucades setmanals, 351 en total a l’any. Els acompanyaments individuals a persones grans van baixar l’any passat en nombre d’usuaris (el 2017 es van atendre 18 i el 2018, 15), tot i que han augmentat el nombre d’acompanyaments, de 464 a 532. Si bé el 2017 Creu Roja comptava amb un cens de voluntaris de 214, el 2018 en va tenir 110. Aquest 2019 ja compta amb uns 120. L’entitat no demana una gran quantitat de nous voluntaris, però sí perfils de persones compromeses.

Laia Vilanova, coordinadora comarcal de Creu Roja: No és que facin falta 300 voluntaris més, sinó persones que puguin assumir el compromís de venir un cop per setmana o dos, amb diferents activitats. Tenim necessitat per als projectes d’infància, de reforç socio-educatiu.

Durant el 2018 es va oferir una formació a 11 usuaris per reduir el cost de la factura energètica i contribuir de retruc amb el medi Ambient, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. També és va completar el programa Lligams de prestació de producte fresc que l’any passat es va atorgar a 57 famílies. Una tècnica del Consorci d’Acció Social va formar-los en matèria competències com cuina o relació familiar.

Un programa que Creu Roja va iniciar l’any passat va ser el Sabuwona, d’acompanyament als joves de 12 a 14 anys. És una continuïtat del programa Sikhona, dirigit a infants de 8 a 12 anys, per donar suport educatiu i orientar els nois i noies que comencen la secundària.

D’altra banda, Creu Roja ha anunciat qui amb tota probabilitat serà el nou president de l’entitat a la comarca. Serà el tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Emili Bassols, que relleva Montse Canet després de vuit anys en el càrrec.

x