La Vall de Bianya celebra la cinquena edició de la festa ‘Segar i Batre’

D’una de les feines més tradicionals entre els agricultors va néixer ara fa cinc anys una festa a la Vall de Bianya que cada edició aplega a prop d’un centenar d’assistents. El Segar i Batre s’ha convertit en un esdeveniment clau entre els pagesos de la zona per tal de mostrar les seves habilitats en les tasques del camp i no perdre una tradició que per a ells va suposar en el seu dia una manera de viure. La festivitat comença amb els agricultors segant el camp per després deixar-lo a punt per poder batre el blat.

Jesús Comamala, agricultor: En acabat, quan havíem batut, sortia el gra, es treia la palla amb una forca, tot manual. I després es feia el paller de la palla i a continuació s’agafava el gra i amb una màquina de ventar i quan sortia es portava al molí i ens servia per fer el pa a pagès.

L’objectiu del Segar i Batre es basa en no perdre la tradició i que els més joves coneguin com treballaven els seus predecessors, tot i que les tasques més pesades que abans es duien a terme de forma manual, ara s’han substituït per maquinària.

Julià Roca, agricultor: Perquè hi ha gent de menys de cinquanta anys que no ho han pas vist mai això, per tant es fa perquè es vegi, es continuï el què es feia abans i ho fem veure una mica.

Una festivitat que any rere any aplega a més assistents curiosos per conèixer com es duien a terme les tasques del camp antigament.