Les excavacions al Jaciment de La Dou constaten la marxa precipitada del poblat que hi vivia

El jaciment de La Dou de la Vall d’en Bas podria haver estat un poblat en l’etapa del Bronze Final, un descobriment gràcies a les estructures que han trobat l’equip d’especialistes que hi ha estat treballant en diverses etapes des de l’any 2006. L’objectiu del projecte és conèixer la prehistòria i els descobriments dels darrers mesos constaten que un fet suposadament catastròfic podria haver tingut lloc a la zona.

Maria Saña, professora de Prehistòria de la UAB: Trobar les primeres estructures o evidències que ens informaran sobre com era aquest poblat, però el que estem excavant des de fa diversos anys és una estructura segurament de caràcter defensiu relacionada amb l’ús d’aquest poblat del Bronze Final.

 

Albert Garcia, doctor en Arqueologia i codirector del projecte: Els processos especials que han fet i que han conformat aquest esdeveniment depositari que creiem que podria ser catastròfic, que ha omplert aquest fosat i que ha permès que conservem aquest material tant excepcional.

Els objectes trobats podrien haver format part de cases o edificis de l’etapa del Bronze Final i els seus habitants haurien marxat de forma precipitada, segurament per causes naturals o forçades per algun conflicte o esdeveniment social. Alguns dels descobriments han estat peces de bronze, ceràmica i vasos de diverses mides i funcionalitats.

Vanessa Navarrete, dpt. de Prehistòria de la UAB i codirectora del projecte: També trobem peces de microlític, com poden ser pedres totalment treballades, polides i retocades i també una làmina de sílex. En concret aquest any el descobriment més espectacular que hem trobat ha estat una mandíbula de porc sencera.

El consistori remarca la importància dels jaciments d’aquest tipus i la necessitat de l’equip de poder-hi treballar durant períodes més extensos.

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: Aquest any nosaltres hem hagut de contribuir perquè no en tenien prou, però crec que la Generalitat hauria de posar en valor un jaciment tant excepcional com aquest per poder fer una excavació més a llarg termini.

Durant aquest mes de juliol l’equip d’arqueologia ha estat treballant en altres zones de la Garrotxa com Sales de Llierca, on s’ha intervingut en dues coves.que hi

Deixa un comentari