L’interès pel modernisme olotí segueix viu amb l’organització d’itineraris temàtics

El Modernisme va deixar petjada a la ciutat d’Olot. Són diversos els edificis que representen aquest moviment cultural i artístic de finals del segle XIX i principi del XX. Des de fa un temps a Olot s’organitzen itineraris per descobrir, més a fons, quin art s’hi amaga a les façanes d’aquests edificis. EducArt, a través de l’Oficina de Turisme d’Olot, és qui s’encarrega d’organitzar aquestes visites guiades.

Mireia Tresserras, responsable EducArt: “Aquí bàsicament visitem les façanes dels principals edificis modernistes de la ciutat. És un moment per a la ciutat d’Olot i altres ciutat industrials, amb molta força al segle XVIII i XIX, i és un moment àlgid per a molts burgesos aprofiten per reformar o fer cases noves d’estil modernista. Significa un moment potent per la ciutat, amb l’arribada del tren, l’electricitat.”

Una de les més conegudes és, sens dubte, la Casa Solà Morales, de l’any 1916 i obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Una mica més avall, a principi del Firal, hi trobem la Casa Gaietà Vila, d’Alfred Paluzie. El que també és d’època Modernista és la façana lateral de l’església de Sant Esteve, obra de Sureda que data de l’any 1905. En ple carrer Major hi trobem la Casa Gassiot, obra de també de Paluzie, i si anem cap al Carme hi trobem la Casa Escubós, de l’any 1905 i i la Casa Pujador, la primera obra de Paluzie i la segona de Josep Azemar.

Durant els itineraris els participants reben informació d’allò més destacat de cada edifici, tot fent-ne la ruta. Quines són les persones que hi participen habitualment, però?

Mireia Tresserras, responsable EducArt: “Gent de proximitat, les fem amb català o castellà. Gent de província de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, gent de València, del País basc. També gent d’Osona, que fan un puja i baixa d’un dia…”

L’itinerari es completa amb una visita al Museu de la Garrotxa, on no hi podia faltar un personatge olotí de l’època, com era l’escultor Miquel Blay.

x