Mieres aposta pels contenidors tancats amb bosses codificades en la primera consulta del mandat

Tres setmanes és el temps que han tingut els veïns i veïnes de Mieres per votar quin és el model de gestió de residus que prefereixen per al municipi. Després d’una fase informativa, on es van explicar els pros i contres dels dos models a escollir, el porta a porta i els contenidors tancats amb bosses codificades, el període de votació es va obrir primer presencialment en una urna i posteriorment mitjançant la plataforma Decidim. El resultat ha estat que un 92% dels veïns i veïnes de Mieres opten per els contenidors tancats.

Enric Domènech, Alcalde de Mieres: La lectura que en fem és que el porta a porta implicava una diferència entre la gent del nucli i els disseminats, i per tant s’ha volgut optar per un model únic

En la consulta han estat 89 veïns els que han votat, és a dir, un 27’55% dels cens de Mieres. La xifra és suficient perquè la consulta sigui vinculant però l’Equip de Govern de Mieres és crític amb la participació, que ha estat més baixa que en d’altres consultes.

Enric Domènech, Alcalde de Mieres: Som una miqueta crítics. En altres processos participatius havíem aconseguit percentatges d’un 30% o 40% i aquest 28% ens queda una miqueta just. Un anàlisis que hem fet des del Consell de Poble, de perquè havia estat aquesta participació una miqueta inferior, és que hi ha hagut gent que ens ha dit que no estava d’acord en cap dels dos models, per tant hi ha hagut una mena d’abstenció crítica en el sentit de que no volien se còmplices d’aquest canvi de model, que és inevitable

Tot i així la consulta ha servit per treure al carrer el debat sobre la gestió de residus.

Enric Domènech, Alcalde de Mieres: Aquest últim mes i mig a Mieres si s’ha parlat d’alguna cosa, és d’escombraries. La consulta era molt important perquè més enllà del sistema que sortís, el que volíem era que es parlés del servei de recollida. Realment s’ha fet un debat públic i pensem que és molt important perquè ha fet agafar consciencia

Mieres va ser un dels municipis pioners en la participació ciutadana a la Garrotxa i aquesta seguirà sent una aposta per a aquest mandat amb un pla de quatre procesos per a aquest any.  La consulta sobre el reciclatge ha estat el primer procés participatiu. Amb el que queda d’any també es faran uns pressupostos participatius, un procés sobre la gestió de Can Mosquera i el Consell dels infants.