L’última llista publicada al BOE sobre morts en camps nazis inclou 10 garrotxins

10 són els garrotxins que figuren a la nova llista facilitada pel Butlletí Oficial de l’Estat sobre persones que van ser exterminades als camps de concentració nazis després d’exiliar-se del franquisme. Són el besaluenc Joan Cabretosa, els tortellanencs Jaume Carreras i Jaume Duran, els santjoanencs Estanislau Domènech, Pere Macias i Marià Trilla, Simó Soler, nascut a Oix, o l’olotí Lluís Soy, tots ells morts entre el 1941 i el 1942, concretament al camp de Gusen.


En aquesta llista apareixen també dos homes la mort dels quals figura inscrita entre el 1944 i el 1945. Són un castellfollitenc, inscrit com a Jacques Masó, segurament Jaume, i Joan Ripoll, de Montagut. La data de la seva mort informa que segurament la seva deportació va produir-se després de la seva lluita a la resistència.

Raül Valls, membre de la Comissió Segle XX del PEHOC: Segurament es van incorporar a la lluita dels maquis, la lluita de la resistència, que van ser deportats més tardanament que la resta i que van morir en aquests camps més per raó d’enfrontament directe amb el nazisme a França.

El Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC) es planteja recopilar informació dels garrotxins deportats per contribuir a perpetuar la memòria d’aquests garrotxins.

Raül Valls, membre de la Comissió Segle XX del PEHOC: I si és possible, recuperar fotos, records, històries. Seria fantàstic com a projecte de memòria històrica a la Garrotxa. S’hi podrien implicar molts pobles, perquè gairebé tots els pobles de la comarca tenen algun deportat. També estan aquells que no van morir, que també seria interessant. Potser estem parlant que de 30 a 40 garrotxins van ser als camps.

Per a la comissió del segle XX del PEHOC, el gest del govern de l’Estat contribueix a refer la memòria històrica, però arriba tard.

x