El projecte Educacont, gestat a Olot, ensenyarà als infants a mesurar la contaminació de l’aire

L’escola Llar d’Olot serà el primer centre garrotxí en sumar-se al projecte Educacont, un programa d’àmbit nacional que uneix la robòtica educativa i la preocupació per al medi ambient. Permetrà que els mateixos alumnes puguin mesurar la qualitat de l’aire de la ciutat gràcies a un sistema senzill de sensors que detecta partícules contaminants. L’impulsor de la iniciativa, que es va gestar al Robolot del 2018, és Miguel Antonio Peña, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques, el CSIC, a Madrid.

Miguel Antonio Peña, investigador CSIC: Los dos contaminantes que se me ocurrieron fueron los óxidos de nitrógeno y las partículas en suspensión de tamaño pequeño porque son los que más incidencia tienen en las ciudades, son los que producen tanto la gasolina como el diesel.

Més enllà de la precisió de les dades que s’obtinguin, Educacont neix com un projecte d’investigació transversal, amb el suport del Departament d’Educació.

Miguel Antonio Peña, investigador CSIC: Estos sensores tienen sus problemas, por eso son baratos, de falta de exactitud pero son suficientes para tener una idea de la contaminación del aire que midan los alumnos, pero son suficientes y sobretodo les va a permitir aprender como funcionan los sensores, qué es la contaminación del aire, cómo nos afecta a nosotros y cómo podemos evitarla con energías limpias.

Cati Quintana, Ambaixadora SteamCat Departament Educació: Hi ha cinquanta centres de tot Catalunya que formen part del programa SteamCat que ja formen part de forma automàtica del projecte Educacont. Els hi facilitarem la feina d’utilitzar aquest material a les aules. Aquí Olot l’escola que forma part del programa és l’Escola Llar.

 La previsió és que aquests cinquanta centres pilot comencin a treballar en l’activitat durant el primer trimestre del curs vinent. També hi participen escoles d’altres punts de l’estat i una de França.