Els teixits de microfibra utilitzats al quiròfan de l’hospital d’Olot permeten reduir 33.000 quilos de residus anuals

A la bugaderia de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa es preparen els teixits que s’utilitzen al quiròfan del centre. Des de l’any 2011 tots són de microfibra, un teixit barrera, impermeable, transpirable, no inflamable i reutilitzable que ha permès que es redueixin 33.000 quilos de residus hospitalaris anuals. La eliminació del cotó va venir donada per una normativa europea que en prohibia l’ús.

Fanny Plana, Cap Servei Bugaderia Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa: “Teníem dues alternatives o posar material d’un sol ús o posar un teixit reutilitzable. Nosaltres des del primer moment vam posar el teixit reutilitzable, mai vam utilitzar el d’un sol ús. Si l’haguéssim utilitzat hi hauria 30.000 quilos més de residus a l’hospital”

Del cotó van passar al teixit de microfibra que no només permet reduir els residus en benefici del medi ambient i la sostenibilitat, sinó que també redueix el risc de contraure infeccions durant les cirurgies, tant de les patologies a les que estan exposats els pacients, com a les que s’exposa el personal sanitari. La introducció d’aquests teixits de microfibra va suposar un augment de la feina a la bugaderia de l’Hospital

Fanny Plana, Cap Servei Bugaderia Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa: “Si posàvem el teixit necessitàvem més gent a la bugaderia, llavors era donar més feina a la gent de la comarca. Ha estat possible posar aquesta microfibra perquè tenim bugaderia interna perquè si ho fas a fora és molt costosa. Ells s’hi ha de guanyar la vida i nosaltres no, nosaltres és perquè l’hospital en digui bé i, al final, perquè l’usuari en digui bé”

Actualment tot el material que té contacte directe amb el pacient dins l’àrea estèril del quiròfan és de microfibra i s’esterilitzen abans d’entrar a la zona de quiròfans. L’Hospital d’Olot va ser el primer de l’estat amb bugaderia pròpia que va utilitzar aquest tipus de teixit i avui en dia és l’únic de la província de Girona.

x