Salut detecta un cas sospitós de listèria a la Garrotxa

El Departament de Salut de la Generalitat ha informat aquest dimecres a la tarda a través de les xarxes socials de quatre casos sospitosos de listèria a Catalunya, un d’ells a la Garrotxa. Es tracta de persones que havien consumit carn entatxonada d’Andalusia que els ha generat quadres amb símptomes lleus, con diarrees amb o sense febre. El Departament de Salut es remet a la informació donada per les xarxes socials, segons fons  de Salut Publica, però, a hores d’ara, cap d’aquests quatre nous afectats estaria ingressat. Tots ells son casos sospitosos que encara falta que les analítiques verifiquin si es tracta de casos confirmats. A més del cas sospitós de la Garrotxa, també n’hi ha un del Gironès, un del Barcelonès i un del Vallès Occidental.

La listeriosi que es una malaltia que s’adquireix per la ingestió del germen listèria. Generalment infecten òrgans específics del cos humà, però pot infectar molts òrgans diferents així com membranes de la medul·la espinal o el torrent sanguini. Es tracta d’una infecció amb un risc significatiu per la les dones embarassades.

Amb els 4 nous casos, ja són 9 els casos detectats a Catalunya. La setmana passada el Departament de Salut de la Generalitat en va anunciar 5 més. En tots ells els resultats de les analítiques no havien estat prou determinants per confirmar-los però la situació clínica duia a l’Agència de Salut Pública de Catalunya a concloure i qualificar com a probable infecció per listeriosi relacionada amb el brot d’Andalusia.

El brot es va declarar a mitjans d’agost i fins al moment hi ha hagut tres víctimes mortals i, només a Andalusia, s’han detectat prop de 200 casos. El brot ha estat provocat per carn entatxonada contaminada ‘La Mechá’ de l’empresa Magrudis, que ja se’n ha ordenat la retirada de tots els lots i que es distribuïa en diverses comunicats autònomes, però no a Catalunya. El Departament de Salut recomana a totes les persones que hagin consumit el producte i que tinguin alguna simptomatologia, que vagin al seu centre d’atenció primària de referència.

x