L’Espai Cràter comptarà amb un auditori i una aula educativa en un edifici soterrat que apostarà per l’energia geotèrmica

Avui l’equip de govern de l’Ajuntament d’Olot porta a aprovació del ple el projecte bàsic del futur Espai Cràter i el procés participatiu de co-creació portat a terme per persones de diferents àmbits, que ha ajudat a conformar en bona mesura els valors que han d’anar relacionats amb l’espai, així com la seva distribució, com la sostenibilitat o el caràcter inclusiu. La museografia de l’espai s’orientarà cap a un públic familiar i educatiu.

Xevi Collell, coordinador Espai Cràter: Guanyem una aula educativa, guanyem un auditori i un altell.

El projecte bàsic de l’Espai Cràter projecta un auditori amb capacitat per a un centenar de persones amb un escenari flexible, una aula educativa diàfana i un altell de prop de 200 metres quadrats amb possibilitats de nous usos. Això, a banda de l’espai museogràfic, uns 500 mestres quadrats sobre el que treballen les empreses guanyadores del concurs en col·laboració a l’Institut de Ciències de la terra del CSIC, coordinat pel vulcanòleg Joan Martí. Tot plegat es trobarà en un espai soterrat que es pretén al màxim de sostenible, per les condicions de poca variabilitat de la temperatura i per l’aposta per l’energia geotèrmica.

Pep Berga, alcalde d’Olot: No sabem si arribarem a l’espai zero perquè es molt difícil d’aconseguir. Però la geotèrmia, que està molt lligada a la geologia i al vulcanisme, tindrà un paper importantíssim.

Sobre aquest espai soterrat de 1.338 metres quadrats útils, s’ha dissenyat un nou parc urbà de 4.000 metres quadrats, amb elements que recordaran la interacció humana amb elements geològics, com parets de pedra seca. Amb l’aprovació inicial del projecte bàsic al ple d’avui, quedarà a exposició pública i es prepararà el termini per a l’aprovació definitiva, prevista per al mes d’octubre, quan es licitarà la construcció de l’edifici.

Pep Berga, alcalde d’Olot: Si les coses van bé, abans de l’estiu del 2021 la ciutat i la comarca ja disposarà d’aquest equipament.

L’equip de govern cerca beneficis per a la dinamització del centre d’Olot amb l’equipament.

Estanis Vayreda, regidor Progrés Econòmic de l’Ajuntament d’Olot: Veiem l’oportunitat a partir d’aquest procés de participació que es desenvolupi aquesta trobada d’empreses lligades al medi ambient o les energies renovables.

Pep Berga, alcalde d’Olot: Amb tot aquest projecte bàsic no hi havia ni restaurant ni bar, això ho fem expressament.

Mentrestant, se segueixen sol·licitant subvencions perquè l’Ajuntament no aporti més del 20% del cost. Aquesta tarda també es porta al ple l’aprovació de l’espai de co-creació, que continuarà amb un equip motor format per menys d’una desena d’actors implicats, que seguirà vetllant pels usos de l’espai un cop s’hagi construït.

x