L’exrector de Vilobí d’Onyar acusat d’abusos té prohibit trepitjar les Preses

L’exrector de Vilobí d’Onyar acusat d’abusos a menors, Mn. Tomàs Pons i Caulús, no podrà visitar les Preses. La Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu, després d’estudiar detingudament la investigació relativa a les denúncies per abusos, ha resolt prohibir al mossèn, que actualment supera els 90 anys, l’exercici públic del seu ministeri, així com visitar qualsevol de les poblacions on va exercir de sacerdot, entre ells, el municipi garrotxí. Concretament, segons la documentació de què disposa el Bisbat de Girona, Tomàs Pons va exercir de vicari de les Preses des del 1953. És possible que s’hi estigués fins al 1956, quan el mossèn va ser destinat a la població d’Adri.


Els suposats abusos van tenir lloc entre els anys 50 i 90 a Vilobí d’Onyar, on Pons va exercir de rector durant uns 30 anys, temps durant el qual va crear un casal d’estiu i un gimnàs al costat de la rectoria, a més de l’escola de Bell-lloc de Girona i de Siurana d’Empordà. Els municipis on el capellà va exercir el seu ministeri, però, són un total de 7, a més dels citats, Arbúcies, l’Escala, Adri i Biert. A tots aquests llocs s’hi aplica la prohibició de visita imposada per la congregació.

El 4 de febrer del 2019 el Bisbat de Girona va posar en marxa la comissió diocesana encarregada d’estudiar els suposats abusos i va recollir més d’una dotzena de denúncies. El 29 de març va enviar les actes de la investigació a la Congregació per a la Doctrina de la Fe i va presentar-ne una còpia a la Fiscalia de Girona, que va arxivar les diligències perquè havien prescrit. La resolució de la congregació va tenir lloc el 7 d’agost.

Altres mesures que la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha imposat al capellà, denunciat per diversos adults per abusos patits quan eren menors d’edat, són la d’administrar el sagrament de la penitència i mantenir qualsevol tipus de contacte amb menors. Així mateix, l’obliga a residir allà on determini el bisbe diocesà, de portar una vida de penitència i oració i de demanar perdó a les víctimes.

El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha comunicat personalment al mossèn aquestes mesures i ha disposat que es faci seguiment de la seva execució. També ha informat a les víctimes de les mesures acordades per part de la congregació. El bisbat ha renovat la seva condemna de qualsevol abús.

Deixa un comentari