Els ornitòlegs garrotxins insten a millorar les mesures de protecció a les línies elèctriques per garantir el pas migratori de les cigonyes

Els estols de cigonyes que es paren en edificis elevats de la comarca captiven a moltes persones a finals d’estiu. Les aus consideren l’Alta Garrotxa com una via de pas adequada per migrar cap a l’Àfrica. La setmana passada es van poder veure dos estols de prop de set-cents exemplars a diversos municipis, però són només una petita part dels milers de cigonyes que creuen el cel de la comarca en direcció a l’estret de Gibraltar, abans d’aturar-se a darrera hora de la tarda per descansar. Però en els darrers anys, els ornitòlegs garrotxins han pogut constatar alguns canvis. El primer d’ells està relacionat amb el clima: cada vegada es veuen cigonyes més aviat, a causa del canvi climàtic.

Fran Trabalón, membre col·lectiu ornitòlegs garrotxins: “S’està començant a notar que l’augment de la temperatura arribin una mica abans a les zones de nidificació, i quan acaben de criar marxin abans.”

Malgrat tot, l’augment de temperatures no ha fet disminuir el nombre de cigonyes; on sí corren perill , juntament amb altres aus, és amb les infraestructures de serveis. Els experts demanen que l’administració i les companyies intensifiquin les proteccions als cables electrificats, amb plàstics i punts de suport preparats pels ocells.

Fran Trabalón, membre col·lectiu ornitòlegs garrotxins: “Hi ha molta línia elèctrica, i hem tingut moltes baixes els últims anys. S’han fet alguns esforços però queda molt per fer.”

Un altre factor de risc és l’estrès que els humans ocasionen als ocells. Des dels ornitòlegs es demana observar-los des de la distància quan se’n trobin a peu pla, perquè la ingerència pot fer-los variar la via de retorn cap al seu punt d’origen.

Deixa un comentari