A la Garrotxa la renda familiar disminueix com més lluny es troba d’Olot

Notables diferències sobre la riquesa de les llars garrotxines. Segons les dades fetes públiques pel Ministeri d’Hisenda, del 2016, els municipis més allunyats d’Olot tenen una riquesa familiar més baixa. A la ciutat, destaca la renta del Nucli Antic, que registra la xifra més baixa de tota la comarca, i contraposada amb l’entorn de la Torre Malagrida, que supera els 40.000 euros.

El ministeri d’Hisenda ha fet públic l’índex de renta familiar d’Espanya de forma molt acotada, tant que es pot veure quin és el nivell de riquesa de les llars garrotxines segons el seu municipi. El mapa mostra diferències segons la ubicació de cada poble: els que disposen de més renta per llar són la Vall de Bianya, la Vall d’en Bas, Les Preses i Riudaura, superant tots ells els 36.000 euros per renta familiar. En canvi, els nuclis que es troben situats a l’est i més allunyats d’Olot registren els índexs més baixos. La xifra és significativa a Sales de Llierca, Maià de Montcal, Castellfollit de la Roca o Les Planes d’Hostoles, on cap d’ells supera els 31.000 euros.

Miquel Reverter, alcalde de Castellfollit de la Roca: El que demanem si us plau es que les administracions públiques s’impliquin més. Castellfollit no només te les rendes més baixes sinó que també és un dels pobles més petits de Catalunya

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: La particularitat de la vall, amb 7 nuclis, la fa una mica diferent i pot haver-hi moltes variables.

Eduard Llorà, alcalde de Les Planes d’Hostoles: Un altre condicionant que s’observa és veure a quina distància estem de les vies de comunicació central. Està bé que estiguin localitzats per barris o municipis, però això també haurien de condicionar les polítiques de  grans infraestructures que es duen a terme per tal d’afavorir a tots aquells que estem allunyats o a la perifèria per tenir una mica les mateixes oportunitats que hi ha a la ciutat.

A Olot, on es pot comprovar què passa per districtes, també hi ha diferències acusades: les zones més pobres són Les Tries, Sant Miquel, Sant Francesc i el Nucli Antic; en aquest darrer barri es registra la xifra per districte més baixa de la Garrotxa, amb poc més de 22.500 € per llar. En canvi, els Desemparats i el Pla de Dalt superen els 39.000€ de mitjana, i l’entorn del Malagrida arriba als 41.000. Les xifres corresponen al 2016, es calculen per cada habitatge, i més enllà de la renta per càpita computen aspectes com els impostos o les prestacions, que afecten les possibilitats d’estalvi o despesa.