El riu Fluvià viu un dels seus pitjors anys pel què fa al seu estat i al cabal

L’estat actual del riu Fluvià i l’escàs cabal que hi ha després d’un estiu molt sec preocupa als experts del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els barems aproximats anuals ronden els 1,3 metres cúbics per segon i en aquests moments s’estan registrant uns valors de 0,3, molt per sota de la mitjana.

Jordi Zapata, observador meteorològic: Si el mirem ara tal com està i havent passat aquest estiu és realment preocupant perquè hem passat potser un dels pitjors anys en quant al cabal del Riu Fluvià. Una pluja d’uns 20 o 30 litres que fos global a tota la capçalera del Fluvià ja generaria suficient perquè comencés a circular una mica més, de seguida hi ha resposta. Una altra cosa seria la seva durada, perquè això pot ser un pic i després baixar.

El poc cabal del riu també ha provocat un estancament de l’aigua en algunes zones com el tram dels Tossols d’Olot i una falta d’oxigen a la mateixa, afectant d’aquesta manera a les espècies autòctones que resideixen a les aigües del Fluvià.

Joan Montserrrat, president de l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa: Ens preocupa perquè només s’ha de veure, el riu el tenim marró en comptes d’haver-hi l’aigua transparent perquè està ple d’algues que no fan la fotosíntesi i, per tant, això és un indicador que l’aigua està molt podrida.

Aquest estiu l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa juntament amb els casals naturalistes han estat treballant per extreure espècies que poden afectar a l’ecosistema de la zona. En total han extret 3.000 crancs americans, sis visons americans i diverses tortugues de Florida, a banda d’haver fet un seguiment de les espècies autòctones com la truita de riu.

S’espera que la situació millori amb l’entrada de la tardor i les conseqüents pluges, tot i que actualment l’estat del Riu Fluvià continua preocupant a causa del perill que pot suposar per a l’ecosistema.

x