Els túnels de Collabós compleixen 25 anys

La Biblioteca Marià Vayreda d’Olot compta amb una plantilla de professionals procedents de diverses parts del territori. L’Anna Colomer és de Camprodon. Hi treballa des de fa set anys, temps durant el qual ha utilitzat, de dilluns a divendres, els túnels de Collabós. De no existir la infraestructura, assegura que li hauria resultat més difícil imaginar la biblioteca olotina com una oportunitat de feina.

Anna Colomer, bibliotecària: I realment sí que ha estat un canvi, recordar de més petita, perquè fa 25 anys no era jo qui conduia, però sí que el que era la Garrotxa o anar a buscar la capital de Girona més avall era molt més feixuc, fer aquesta collada davant el Capsacosta, les corbes, el perill dels camions i ara aquest trajecte diari és molt més bonic.

Els túnels de Collabós es van inaugurar el 15 d’octubre del 1994 amb la presència del president Jordi Pujol. El president del Consell Comarcal i actual alcalde de la Vall de Bianya hi va ser en aquella inauguració.

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya i president Consell Comarcal: Vam fer saltar la paret que hi havia per poder connectar les dues parts, és un moment emocionant.

Reixach acabava d’entrar com a regidor a l’Ajuntament del municipi, conscient que aquella obra havia suposat molts d’esforços i anys de debat.

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya i president Consell Comarcal: Amb el temps hem vist que la vegetació ha tornat a créixer i ningú pensa que allà hi havia existit aquesta carretera. Es va fer molt bona feina i va ser un moment històric per a la Garrotxa per poder connectar les dues comarques.

Qui també va seguir molt de prop els treballs va ser l’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Pere Macias, llavors alcalde d’Olot, qui va fer una aliança amb l’alcalde de Camprodon, Mingo Pairó, perquè els túnels fossin realitat al més aviat possible. Olot necessitava més consumidors potencials per consumir els productes i serveis de la capital d’una comarca de població relativament petita.

Pere Macias, exalcalde d’Olot: Ser una capital més atractiva, amb comerços i serveis que es podien guanyar més bé la vida era molt important.

L’excavació de la muntanya del Capsacosta va fer aflorar una sorpresa queva ser llegida com una oportunitat: la deu que dues dècades més tard abasteix més del 90% dels nuclis disseminats de la Vall de Bianya.