Santa Pau recorda el 80è aniversari de l’afusellament de l’alcalde Joan Pinsach i inaugura un plafó a la casa on va viure

Joan Pinsach va ser alcalde de Santa Pau durant el període de la Guerra Civil Espanyola. Santa Pau va recordar dissabte al matí el 80è aniversari del seu afusellament per part del règim franquista. El consistori va inaugurar un plafó a la casa on va viure. L’esdeveniment va ser organitzat per l’Ajuntament de Santa Pau, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca i Memorial Democràtic.

Pep Companys, alcalde Santa Pau: “Aquesta figura ja s’havia homenatjat al seu dia. Es va inaugurar un carrer i es va fer un recull d’històries d’un jove historiador del poble. Però pensàvem que estàvem en deute amb aquesta persona i vam creure convenient ubicar aquesta placa que inaugurem”.

 

Gemma Domènech, directora general Memòria Democràtica Generalitat de Catalunya: “Per nosaltres té molta importància, en el sentit de poder retornar la dignitat a aquesta persona, a la seva família i de fer un avís i de posar aquest cartell que explica la seva vida a casa seva. Convertir casa seva en un espai de memòria per fomentar precisament aquests valors”.

L’acte també va comptar amb la presència del periodista i activista social David Fernàndez.

David Fernández, periodista: “Crec que estem subsanant avui el que no s’ha fet en 40 anys d’una democràcia feble, perquè allò anomenat 1978 es va fonamentar en un pacte miserable i vergonyant del silenci, de l’oblit i de l’amnèsia. I poble que té memòria sempre viu“.

A continuació, va tenir lloc una recepció oficial a l’Ajuntament on es va fer entrega de l’anul·lació dels judicis a tots els santapauencs represaliats pel franquisme. A més, a la tarda es va oferir una xerrada dels diferents promotors de l’acte, junt amb un representant de la CNT, els familiars de Joan Pinsach, l’historiador i biògraf de l’alcalde, Albert Planas i David Fernández.

x