El PEHOC calcula en prop de 40 els garrotxins morts en camps de concentració

El Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca prepara un homenatge per recordar les persones represaliades pel règim franquista, entre elles  les últimes persones mortes en camps de concentració nazis, de les quals fa uns mesos el Butlletí Oficial de l’Estat va donar a conèixer una llista amb els seus noms. Una de les víctimes va ser Joan Renart i hem parlat amb dos dels seus germans per conèixer quin record en tenen.

Martí Renart, germà:  Va estar-hi molts i molts anys, no sabíem pas si era viu o mort.

Aquestes són les paraules d’un dels germans de Joan Renart, un jove d’Albanyà que va morir al camp de concentració de Mauthausen i del qual la seva família en desconeixia el seu paratge fins fa pocs anys. Ara el seu nom i el seu record figuren a la llista del Butlletí Oficial de l’Estat i els germans Renart, residents a Bosc de Tosca, saben que en Joan va arribar al camp de concentració  el 25 de gener de l’any 1941 i va morir el 20 de novembre del mateix any.

Tot i que els records que en tenen són pocs, el seus germans recorden quan en Joan va rebre la notificació que havia d’anar a la Guerra, el dia després va marxar, i ja no en van saber res més.

Martí Renart, germà: Feia de gotzil, i me’n recordo que va baixar cap a les Arcades on érem nosaltres a avisar al meu padrí, en Joan, perquè s’havia de presentar a l’Ajuntament i l’endemà ja se n’anava a la Guerra.

Els germans de Joan Renart consideren que l’homenatge i la publicació de la llista del BOE arriben tard.

Martí Renart, germà: Per un costat ho veus bé, però clar, ja no hi ha res a fer, no és pas ara que s’havia de fer això.

Com Renart, el PEHOC apunta que poden ser una quarantena els garrotxins morts en camps de concentració nazis, i l’homenatge servirà per recordar aquestes persones per tal de perpetuar la seva memòria.