La Garrotxa ja recicla més de la meitat dels residus generats, tal com exigirà Europa a partir del 2020

La Garrotxa s’assoleix per primera vegada l’objectiu de reciclar almenys la meitat dels residus generats que estableix la Comissió Europea de cara al 2020. Segons les dades que ha fet públiques l’Agència Catalana de Residus, la comarca es manté com a líder en reciclatge a la demarcació de Girona. El 2018 la recollida selectiva bruta de residus domèstics va ser d’un 52,72% a la comarca, superant en més de cinc punts els resultats de l’any anterior. (47,43%) i en més de 10 la mitjana catalana, del 47,76%.

No obstant, es calcula que a la Garrotxa cada habitant genera més de 561 kg de residus a l’any, una xifra que la situa entre les comarques amb més generació que la mitjana catalana, que està al voltant dels 523 quilos per habitant i any.

Pel que fa a les fraccions, la nostra és la comarca on es recull més vidre i envasos lleugers per càpita, doblant la mitjana catalana. També supera la mitjana en recollida d’orgànica i paper i cartró.

El municipi garrotxí on millor es recicla és Argelaguer, on des de fa dos anys ja s’aplica el sistema de contenidors tancats amb targeta que s’implantarà properament a la majoria de pobles de la comarca. El 2018 va assolir una taxa de recollida selectiva bruta del 78%, i és quart en el rànquing de municipis de menys de 1.000 habitants de la demarcació. D’altra banda, amb una xifra d’un 54,21% de recollida, Olot és el municipi gironí d’entre 15.000 i 60.000 habitants on es fa una millor separació.

Tot i els bons resultats comarcals, encara hi ha una desena de municipis que no arriben al 50% de reciclatge que exigirà Europa a partir de l’any vinent: Són Sant Joan les Fonts, la Vall d’en Bas, les Preses, les Planes d’Hostoles, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Riudaura, Mieres, Sant Aniol de Finestres i Sant Ferriol.

x