La protesta veïnal a Olot provoca la suspensió del ple de les ordenances fiscals, que es redefiniran

El ple de pressupostos i ordenances de l’Ajuntament d’Olot començava amb una concentració ciutadana davant el consistori. L’alcalde, Pep Berga, baixava a parlar amb els veïns i li oferia a Carme Guardiola, promotora de la recollida de signatures contra la puja de l’IBI i la taxa d’escombraries pretesa pel govern municipal, intervenir a l’inici del debat de les ordenances. Els convocants han donat l’opció d’assistir al ple de sessions als manifestants, i bona part dels presents s’hi ha afegit.

L’ordre del dia tenia com a primer punt la portada a aprovació definitiva del projecte bàsic de l’Espai Cràter. Els veïns, amb proclames i l’apagada de les llums, reclamaven que s’alterés l’ordre i es comencés per les ordenances. Els portaveus així ho consentien i es donava el torn de paraula a la veïna Carme Guardiola.

Carme Guardiola, botiguera i promotora de la recollida de signatures: En només 48 hores he recollit més de 2.000 signatures, i això és un impacte molt important de la població. Ho he fet per supervivència, perquè si no hagués hagut de tancar la botiga. Reconsidereu-ho.

 

Després de la intervenció de Guardiola, els assistents continuaven interpel·lant els regidors. L’alcalde ha demanat interrompre el transcurs del ple, per després suspendre definitivament la sessió plenària. Assegura que des de l’equip de govern es treballarà per presentar una nova i millor proposta.

Pep Berga, alcalde d’Olot: La puja del 3,3% de la massa salarial dels professionals públics pactada pels sindicats i Rajoy i ratificada per Pedro Sánchez té un impacte molt important sobre els ajuntaments. A nosaltres ens suposa més d’un milió d’euros. Em sap greu no haver-nos pogut explicar. Ara el que ens toca és treballar des de demà mateix per presentar una millor proposta que sigui acceptada per les persones, que avui estaven molt enfadades. És difícil quan escoltes una senyora que cobra 500 euros al mes i no pot arribar a final de mes.

Els portaveus dels grups de l’oposició han trobat just que el ple s’hagi suspès per reconsiderar la proposta d’ordenances fiscals.

Anna Barnadas, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Olot: Avui s’ha vist clar, quan a una persona se li apuja com a molt un 2% el sou i se li demana un esforç tan important. Si havien previst aquest augment i no ho portaven al programa electoral, és faltar a la veritat.

Josep Guix, portaveu del PSC a l’Ajuntament d’Olot: Hem fet un pressupost alternatiu baixant algunes partides i sense augmentar la pressió fiscal i l’hem quadrat. Es pot fer.

Lluís Riera, portaveu de la CUP a l’Ajuntament d’Olot: Animem a la gent que se segueixi organitzant, perquè només amb la mobilitació organitzada es poden canviar les coses. 11 dels 21 regidors són de Junts per Catalunya. Tenen majoria absoluta i podien fer el que volien, però avui s’ha demostrat que no podran fer el que voldran.