Preveuen desplegar el sistema de contenidors tancats l’últim trimestre de 2020

L’Agència Catalana de Residus va encarint cada cop més el preu de cada quilo d’escombraries que entra a l’abocador de Beuda, i això repercuteix en la taxa que s’aplica als diferents municipis. Per aquest motiu, i davant les directives europees de separar el 50% de les deixalles, el Consell Comarcal va decidir canviar el sistema de recollida. Tot i que es podia adoptar el porta a porta, la gran majoria de pobles garrotxins escolliran la instal·lació del sistema de contenidors tancats, que només s’obriran amb targeta identificativa. En declaracions al programa Pros i Contres d’Olot Televisió, el director del Consorci Sigma Francesc Canalias preveu que el desplegament d’aquests punts de deixalles s’apliqui durant l’últim trimestre del 2020.

Francesc Canalias, director Consorci SIGMA: “L’any que ve es farà el concurs i la previsió és que puguem fer el desplegament a l’últim trimestre de l’any vinent.”

Qui no entrarà en el desplegament serà Olot, que ho deixarà per més endavant: la ciutat havia de fer front a una despesa de 240.000 euros en contenidors tancats, i segons el consistori no la podrà assumir per la rebaixa de deu punts en l’augment de la taxa. Però això no afectarà a la compra que fa el Consell Comarcal, ja que adquiria els contenidors en dos lots separats, i el de 180.000 euros corresponent a la resta de municipis es manté. Segons Canalias, si es separen bé les deixalles i s’aplica correctament el pagament per generació, on es multarà a qui recicli malament, la Garrotxa podrà contenir l’augment de la taxa prevista per l’Agència Catalana de Residus.

Francesc Canalias, director Consorci SIGMA: “Som conscients que hi ha hagut un increment significatiu dels residus. L’impost per entrar a l’abocador ha anat creixent, i pot pujar. Però estem en una situació que si posem en marxa totes les eines que disposem, potser podrem contenir l’augment.”

Aquest sistema ja s’ha pogut aplicar els últims anys a Argelaguer, i conjuntament amb l’elevat grau de conscienciació dels veïns, el consistori ha pogut ser l’únic de la comarca en rebaixar la seva taxa d’escombraries.

x