Olot inicia una prova pilot per al nou model de recollida de residus al barri de Pequín

Actualment a Olot se selecciona el 42% dels residus que es generen, si bé els objectius internacionals marquen arribar al 65% al 2035. L’Ajuntament aposta per millorar el model, no només per l’augment del cànon per ingrés a l’abocador, que regeix l’Agència Catalana de Residus i que seguirà pujant, sinó pels principis marcats quan el ple municipal va declarar l’emergència climàtica.

Aniol Sellabona, regidor Medi Ambient Aj. d’Olot: Doncs és el moment precisament d’axiò, de posar al terreny accions no només de parlar-ne.

Des de l’equip de govern recorden que la taxa d’escombraries serveis únicament per pagar el servei, i volen que el seu encariment repercuteixi únicament en aquells que no seleccionen.

Francesc Canalias, director del Consorci SIGMA: El que volem és passar una situació en la qual el cost del servei real sigui finançat per la persona que ho fa bé i el cost de servei encarit l’assumeixi de manera total la persona que no ho faci bé.

És per això que l’Ajuntament impulsa una prova pilot, basada en contenidors tancats d’envasos lleugers, matèria orgànica, paper i cartró i fracció resta, que només s’obriran amb una targeta identificativa. S’aplicarà durant sis mesos en un sector del barri de Pequín, comprés entre els carrers Madrid i Toledo, des del camí de la Teuleria fins al carrer Puig-roig.

Francesc Canalias, director del Consorci SIGMA: És un barri en el qual hi ha comerç, hi ha serveis, hi ha habitatges i molts pisos, hi ha una certa complexitat i alhora és un espai prou acotat.

Implicarà 360 punts generadors de residus, la majoria habitatges, però també comerços. Tots rebran a casa un cartró amb adhesius amb codi QR que hauran d’enganxar a les bosses d’escombraries.

Francesc Canalias, director del Consorci SIGMA: Si no hi ha la bossa amb el codi QR, què passa? Que aquesta persona haurà anat al contenidor, haurà fet un ús, però com que no podem saber si ho ha fet bé o malament, comptarà com si ho hagués fet malament.

La prova pilot no suposarà penalització per als qui ho facin malament, però permetrà fer una radiografia de la realitat a la ciutat. Començarà a partir de demà, amb campanyes informatives i xerrades formatives. La primera serà demà a les 7 de la tarda al local social del barri. Posteriorment, es col·locaran al sector sis àrees de contenidors amb el nou sistema, tot i que oberts, fins al dilluns 2 de desembre, quan es tancaran i només podran ser oberts amb la targeta.

Deixa un comentari