El projecte ‘Life Biorgest’ inicia les actuacions en una finca a Santa Pau

Són compatibles la producció de fusta o llenya en boscos i la conservació de la biodiversitat? Segons el projecte Life Biorgest del qual el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya n’és soci, sí. De fet, aquesta mateixa setmana han començat les actuacions en una finca del municipi de Santa Pau.

Mario Beltrán, enginyer del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya: Ara mateix estem instal·lant unes parcel·les d’inventari per fer un monitoratge o seguiment d’unes actuacions d’un projecte Life finançat per la Unió Europea, que és un projecte que té l’objectiu d’oferir noves eines de gestió per compatibilitzar la conservació de la biodiversitat i la producció de fusta, o en aquest cas de llenya.

La iniciativa pretén desenvolupar noves eines a través del coneixement de recerca de cares al futur, integrant la producció de fusta i la conservació de la biodiversitat, però també l’adaptació al canvi climàtic, la millora de la resistència davant els incendis, les sequeres o les plagues. Amb una durada de cinc anys s’aprofiten els processos naturals del bosc i es treballa cada arbre en particular.

Mario Beltrán, enginyer del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya: Després de fer l’inventari farem el marcatge de l’actuació i l’execució i després farem un seguiment durant el temps per veure com evoluciona el bosc, però abans de fer l’actuació també modifiquem la planificació.

Les tasques a Santa Pau ja han començat per fer el marcatge dels diferents arbres que caldrà tallar aquest hivern, tot i que aquesta no és l’única actuació del territori, són un total de 32 les finques catalanes incloses en aquest projecte que treballa per assegurar una bona conservació de la biodiversitat.