El garrotxí Lluís Guinó defensa que el judici als exmembres de la Mesa es mantingui al TSJC

Dos anys després de la seva declaració al Tribunal Suprem, el garrotxí Lluís Guinó i la resta de membres de la mesa del Parlament, acusats de desobediència per haver aprovat les lleis del referèndum de l’1 d’octubre, segueixen pendent dels tribunals.

El fet que un dels encausats, Joan Josep Nuet, sortís escollit com a diputat al Congrés per Esquerra Republicana en les eleccions generals del 10 de novembre va implicar, per qüestions tècniques, un nou ajornament del judici als membres de la mesa previst pel 28 de novembre. Les diferents parts hauran de determinar si es divideix o no la causa, per la condició d’aforat de Nuet. Això podria comportar que la causa s’elevi de nou al Tribunal Suprem, una decisió que segons els membres de la mesa li restaria garanties.

Lluís Guinó, exvicepresident mesa Parlament: Pensem que hem de ser jutjats pel TSJC i espero que aquesta sigui la decisió que es prengui definitivament. Si no, voldria dir haver de tornar al Suprem altra vegada i des d’un punt de vista de garanties de defensa es generaria un dèficit que és que no tindríem dret a una doble instància i això des d’un punt de vista legal, ja s’ha vist al judici principal, que en el moment que la sentència es dicta és vigent de forma immediata.

Guinó, per qui la fiscalia demana una pena d’un any i 8 mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros acusat de desobediència, assegura que hauran de defensar-se d’un delicte que no han comès i qualifica de “desori” l’actuació de l’estat des de l’octubre de 2017.

Lluís Guinó, exvicepresident mesa Parlament: No tinc massa esperances, tinc la sensació que ens condemnaran i que serem inhabilitats. Qualsevol altra sentència em sorprendria. Continuo pensant el que pensava el 2017, que l’estat va activar una maquinària judicial i política que passats dos anys, com més reflexiones t’adones que realment no tenia cap mena de sentit.

Tot i afirmar que se sorprendria davant una sentència més laxa, el garrotxí assegura que no contempla l’escenari de la inhabilitació com a alcalde i diputat de JuntsxCatalunya fins que no hi hagi una sentència ferma sobre la taula.