L’ermita de Santa Bàrbara de Pruneres tornarà a lluir, aquest dissabte, un tresor perdut durant la Guerra Civil

La Guerra Civil Espanyola va destruir, entre d’altres coses, gran part del patrimoni artístic del país. És el cas de l’ermita de Santa Bàrbara de Pruneres, a l’Alta Garrotxa, que va resultar molt malmesa durant la guerra. En una de les parets de l’ermita, es trobava la làpida d’una dama del segle XIV.

Xevi Roura, tècnic Museu Garrotxa: És un enterrament d’una senyora que desconeixem el seu nom. Debia ser una persona noble perquè veiem que va acompanyada d’uns templaris, que són aquells monjos soldats amb una espasa a la mà i de tota una cort eclesiàstica i  fins i tot d’algun bisbe que està fent el servei funerari.

Molts llibres d’història asseguren que la làpida es va destruir l’any 36, però l’olotí Joaquim Danés, en la seva obra ‘Pretèrits Olotins’, afirma que la làpida va traslladar-se posteriorment a l’Hospici, que durant el conflicte va convertir-se en un espai on es salvaguardava el patrimoni. Un cop aquí es perd, per sempre, la pista de l’obra original.

L’artista olotí Josep Berga i Boada, a principis del segle passat, va fer còpies en guix de relleus d’algunes esglésies de la comarca amb la intenció de vendre’ls. El negoci però, no va anar del tot bé i moltes còpies van quedar guardades a l’Hospici d’Olot. En concret d’aquesta làpida n’hi ha 5.

Xevi Roura, tècnic Museu Garrotxa: En Berga el que feia era treure un motllo i fer-ne un tiratge amb guix. No només d’aquesta sinó que darrera meu també n’hi ha una que es conserva encara l’original a Sant Joan de les Abadesses,  en tenim una de Crespià, una altra de Sant Andreu del Coll, d’aquí d’Olot… Ell el que va fer va ser una sèrie de peces que també podem trobar en altres museus perquè algunes sí que les va vendre.

Després d’una petita restauració de la peça, el Museu de la Garrotxa ha donat a l’ermita de Santa Bàrbara de Pruneres una d’aquestes còpies. El retaule s’instal·larà al seu emplaçament original, el proper dissabte 7 de desembre amb motiu de l’Aplec anual que hi organitzen els Amics de l’Alta Garrotxa i l’Associació Cultural Terra Aspra de Montagut.

Així és com, més de 80 anys després, es retornarà un tresor que l’ermita havia perdut.

 

 

x