L’artista Isabel Banal actualitza la càrrega de les dones als pessebres a ‘A la manera de Danaides’

Els personatges que formen part del pessebre popular sovint es representen fent alguna acció o portant una càrrega. Partint d’un projecte anterior que ja es centrava en aquesta constant, l’artista garrotxina Isabel Banal ha creat una col·lecció que homenatja les dones dels pessebres. L’ha titulat ‘A la manera de Danaides’, en al·lusió al mite grec on cinquanta germanes van ser condemnades a omplir d’aigua una cistella sense fons per tota l’eternitat.

Isabel Banal, artista: En aquest cas és la dona que porta el carret de la compra. He treballat amb aquesta i les he singularitzat pintant el carret. Són d’escaiola blanca i les he pintat segons diferents dones que he anat trobant per aquí Olot, i els hi demanava si podia fer alguna foto del carret. Per mi és una mena de retrat a totes les dones.

 

A través d’aquestes figures, Banal, amb una llarga trajectòria en l’art contemporani, vol posar de relleu el paper que tradicionalment ha tingut la dona en l’alimentació de la humanitat. Inspirant-se en carros de la compra reals ha pintat les figures una per una.

Isabel Banal, artista: En vam demanar a bastanta gent però al final n’hem triat dotze perquè era inviable pintar-ne moltes amb la lupa. Ha estat una feina bonica que m’ha fet remetre al meu pare, que m’explicava com pintava sants, ell va treballar bastants anys a Can Castellanes pintant-ne.

Aquesta és una de les propostes que s’inclouen en la ruta d’exposicions d’Olot Cultura, que es pot visitar fins el 6 de gener a Can Trincheria.

x