Olot recupera la figura del campaner el dia de Sant Esteve, de la mà de Xavier Pallàs

La ciutat d’Olot ha recuperat el dia de Sant Esteve la figura del campaner. El darrer, Càndi Mas, va morir als anys 80 del segle XX i, després que es mecanitzessin les campanes, mai més ningú les havia tornat a tocar manualment. Enguany, Xavier Pallàs ha construït una cadira de campaner amb la qual es poden tocar quatre campanes alhora, dues amb les mans i dues amb els peus sobre la base d’uns pedals.

Xavier Pallàs, campanòleg: “Per fer el toc, com que no s’ha conservat quin toc feia el campaner de Sant Esteve, m’he inspirat amb un que em va ensenyar el campaner de Joanetes, en Llorenç Llongarriu. Ell no tenia una cadira com aquesta, sinó que es lligava directament les cordes als peus. Ell em va ensenyar el toc que he fet. Jo hi he anat fent variacions, per poder aguantar el toc durant 25 minuts sense avorrir la gent”.

El director de l’Escola de Música d’Olot, Xavier Pallàs, també ha afirmat que els tocs actualment “han de tenir un joc musical i rítmic més elaborat”. També ha valorat molt positivament l’experiència i l’ha qualificat de “divertida”.

Xavier Pallàs, campanòleg: “Aquest toc vol ser una crida a posar els ulls cap a l’església de Sant Esteve. Els ulls i les orelles, de fet. Que tothom s’assabenti de la restauració de la façana. Si poden sortir mecenes que puguin costejar una part d’aquesta restauració, serà un objectiu complert”.

Una tradició que ha estat més de trenta anys sense fer-se sentir.

x