La campanya ‘Menys sucre, més saludable’ permetrà reduir el consum de sucre i envasos d’un sol ús a 21 centres educatius garrotxins

21 centres educatius de la Garrotxa començaran el 2020 reduint el consum de sucres i envasos d’un sol ús als menjadors escolars. Aquesta és una iniciativa del servei d’Educació del Consell Comarcal de la Garrotxa juntament amb els centres i Serunión, l’empresa responsable del servei per promoure la conscienciació dels estudiants a reduir el consum de sucres afegits.

Pep Compte, cap àrea joventut i educació: Volem reduir l’ingesta de sucres afegit. Segons l’OMS la quantitat recomanada de sucres afegits no ha de superar els 25 grams per dia. Llavors, el que farem nosaltres, serà els iogurts que donem un cop a la setmana, els anirem substituint per iogurts que no portin sucre.

Amb el projecte MENYS SUCRE, MÉS SALUDABLE, que ja compta amb 7 escoles bressol, 11 centres de primària i 3 de secundària, es vol reduir el sucre afegit en infants de forma educativa i gradual i per aquest motiu es substituirà el iogurt individual ensucrat per iogurt de gran format natural. La quantitat de sucre afegida al iogurt s’anirà reduint a mesura que avanci el curs i aquest es combinarà amb toppings, com fruites naturals o cereals. D’aquesta manera s’evitarà la ingesta excessiva de sucres i es reeducarà el paladar dels alumnes, acostumat a la dolçor d’aquests productes.

Pep Compte, cap àrea joventut i educació: El que farem serà, en compte de comprar iogurts d’envasos unitaris, comprar-los d’envasos més grans, de 5Kg. Llavors amb un bol que hi posaríem nosaltres, utilitzaríem un dispensador, i cada nens o nena tindria la seva porció de iogurt.

Aquesta iniciativa, a més té el valor afegit de potenciar el producte local. Des del servei de menjador dels centres fa anys que es potencia el consum de productes de proximitat, que ajuden a afavorir el comerç local i a tenir cura del medi ambient.

Gemma Canalias, consellera comarcal d’educació: Centrats aquí al territori, cada dia es fan 1.600 menús, el consum de iogurts és setmana, i per tant amb la campanya ‘Menys sucre, més saludable’, es deixaran de generar 1.600 envasos setmanals, el que suposa uns 56.000 envasos durant el curs.