L’Associació Garrotxa Rural canvia els estatuts per permetre la incorporació de nous socis

Fins ara, diferents tipologies d’allotjaments com petits hotels o habitatges d’ús turístic que havien volgut associar-se a l’Associació de Turisme Rural de la Comarca, Garrotxa Rural, havien rebut una negativa com a resposta ja que no s’havien inscrit com a turisme rural. Això havia estat així per desconeixement normatiu o interès puntual del mateix propietari. Les demandes per incorporar-se a l’associació de turisme rural garrotxina, que compta amb 80 cases i 700 places, havien suscitat debat en el sí de l’entitat.

Fa dos anys, van crear una comissió de treball que ha arribat a una conclusió. La liberalització del mercat fa que el turisme rural sigui entès més com a concepte que com a figura normativa. Els socis han aprovat en assemblea canviar els estatuts i permetre l’entrada d’aquells propietaris que vulguin gaudir dels serveis que presta l’associació i sumar forces en aquest lobby que representa el 70% de les cases de turisme rural que operen a la comarca. Això no vol dir que a partir d’ara s’hi podrà associar qualsevol allotjament. L’entitat deixa clar que ha de complir els requisits de proximitat en el tracte i amb els productes, qualitat del servei i entorn paisatgístic, responsabilitat i sostenibilitat.

Fèlix Castanyer, president de Garrotxa Rural: No acceptarem allotjaments turístics que no compleixin els requisits 100% de turisme rural.

Ferran Puig, administratiu de Garrotxa Rural: Hi ha aproximadament dues o tres altes de cases de turisme rural respecte a l’any anterior. En canvi, pel que fa a allotjaments turístics, és un index de creixement molt més elevat. Els que es donen al centre d’Olot en pisos segurament no ens interessen perquè no compleixen aquesta filosofia, però sí que hem detectat que moltes d’aquestes altes són purament masies o cases de poble. Aquestes sí que entrarien dins d’aquesta manera de fer.

Turisme Rural Garrotxa va ser pionera a la demarcació a crear una central de reserves específica, garrotxarural.com. després de quatre anys en funcionament, l’any passat va generar una facturació de 200.000 euros a les cases associades. Actualment està treballant amb altres comarques per crear una aplicació de telefonia mòbil. Amb previsió que es posi en funcionament el primer trimestre del 2020, serà la primera eina de comercialització de turisme rural de tot Catalunya desenvolupada pel propi sector.