Les Preses recupera records de l’antiga escola de les germanes vedrunes en forma d’exposició

És la germana Magdalena Antonijoan. Nascuda a Balaguer, però pràcticament garrotxina, ja que va estar quatre dècades fent infermera a l’Antic Hospital Sant Jaume. Ella va ser una de les moltes germanes carmelites que va ensenyar, també, a l’Escola Sant Rafael de Les Preses, que enguany compleix 160 anys i la seva història queda plasmada en una exposició, una mostra que fa remoure records passats a la germana Magdalena i alguna que altra rialla.

Magdalena Antonijoan, germana carmelita: Era germana quan vaig venir,k estava a Olot. Soc infermera i treballava a l’Hospital. Però com que la germana Pilar treballava aquí jo venia de tant en tant o ajudar-la, i li vaig agafar molt carinyo al poble. Un any vam fer un curs amb les mares de les criatures, tot un curs de formació.

Una escola que va estar vigent fins als anys 80, quan l’edifici va esdevenir edifici consistorial. Són molts, però, els rastres que queden d’aquella altra història, i és que d’aquí ve, per exemple, el Pati de Ca les Monges. Retrats de generacions i generacions de dones que van rebre ensenyança un lloc molt diferent avui en dia.

Pere Vila, alcalde de les Preses: I per tant, un homenatge, de fet, també, per les moltes dones grans de Les Preses, encara vives, d’aquí a Les Preses, que havien set escolaritzades en aquesta escola.

Francesc Pardo, Bisbe de Girona: Sobretot és un diumenge, una festa de la sagrada família però també una festa pel poble envers l’escola i les germanes, la mostra d’agraïment d’un poble, una actitud molt bonica.

Magdalena Antonijoan, germana carmelita: Vam fer amistat amb tothom, i l’amistat va continuar fins i tot encara després de tancar l’escola.

La Mostra es pot veure al Saló de Plens de l’ajuntament presenc.