La prova de la ceba pronostica almenys un mes de pluja considerable per estació

A Can Pauet s’acomiada l’any i es dona la benvinguda al nou amb la prova de la ceba. Un mètode per saber quin temps farà durant tot l’any que ve d’una llarga tradició, utilitzada per molts pagesos, que volien saber si havien de plantar el blat al nord o al sud, en la època en què n’ existia el meteosat i tots els avenços que tenim avui en dia.

Josep de Can Pauet, Aficionat a la meteorologia: Vaig començar a fer la prova l’any 85, quan van venir una gent de la Miana, que allà el feien a cada casa. I aquí a Santa Pau també es feia, i entre uns i altres em van ensenyar com es feia i sempre més l’he fet. És una prova bastant bona perquè, jo aquí tinc 20 proves fetes l’any passat, de gent, i que de 12 mesos, el que menys n’ha endevinat han set 6 mesos, per exemple.

El cert és que la prova de la ceba acosta molts curiosos a Can Pauet, però el 31 de desembre és el dia clau per partir una ceba, deixar-la tota la nit reposant i esperant l’endemà quina quantitat d’aigua conté cada una de les esclofolles.

Josep de Can Pauet, Aficionat a la meteorologia: Tallo la ceba, la parteixo pel mig, llavors una mica de sal a cadascuna de les esclofolles, i llavors l’endemà els que estan plens d’aigua vol dir que plourà, i els que no no, i cada esclofolla representa els mesos de l’any.

Segons en Josep de Can Pauet, la ceba ha dit que aquest 2020 hi haurà pluges destacables almenys un mes de cada una de les estacions. 2020 començarà amb un gener plujós i probablement amb neu. Febrer i març les pluges es reduiran, però no descarta la possibilitat de neu. Abril serà un mes plujós, per donar pas als tres següents mesos amb menys precipitacions. Agost tornarà a ser plujós, cosa que no ho seran tant els mesos de tardor. I pel desembre, un final dany amb més pluja i possibilitat de neu.