Dues de cada tres cavalcaldes de Reis a la Garrotxa tindran un Baltasar sense pintar

Un dels aspectes que caracteritza els Reis d’Orient és la seva màgia. Aquest diumenge es duran a terme prop d’una vintena de cavalcades, i tindran capacitat per estar en totes elles. Però a més, l’esdeveniment cada cop reflecteix més la societat que els envolta; enguany, dues de cada tres comissions que organitzen l’arribada de la comitiva a la comarca comptaran amb un rei Baltasar sense pintar, complint amb el que demanen els impulsors de la campanya #Baltasardeveritat del col·lectiu Volem Acollir.

Això passarà en dotze de les dinou cavalcades garrotxines. Es tracta d’una tendència creixent: l’any passat hi havia adherits cinc municipis a la iniciativa, com eren Montagut, Riudaura, Castellfollit, Olot i la Vall d’en Bas, però això no vol dir que en d’altres llocs pintessin el rei. Tot i no sortir a la llista, segur que com a mínim a Santa Pau, Mieres, Maià de Montcal, Beuda, Sant Jaume de Llierca o Sant Feliu de Pallerols o Santa Pau també disposaran d’aquesta figura. Entre els motius adduïts pels que hauran de maquillar els personatges reials, hi ha el no haver trobat a temps un representant, el manteniment d’una tradició segons els membres de la mateixa comissió, o la impossibilitat d’adequar el recorregut reial a la diversitat religiosa de la societat.