Olot es converteix en seu de l’obra de l’escultor pessebrista barceloní Ramon Amadeu

Ramon Amadeu és el figurista català més antic que es documenta. La seva popularitat es va construir sobretot al llarg del segle XIX, gràcies al moviment de la Renaixença. Va ser un escultor popular de la tradició barroca i el pessebrisme napolità, amb figures de terra cuita policromada caracteritzades per un alt grau de realisme. Va estar estretament relacionat amb la capital garrotxina,  ja que va treballar-hi en diferents ocasions i a més, va residir durant cinc anys a la ciutat, a casa de la família Bolós fugint de la repressió napoleònica de la capital catalana.

Durant aquesta estada, Amadeu va seguir produint figuretes com ara reis o patges, inspirats en clients de la farmàcia Bolós i en pagesos de la rodalies, que van quedar dipositades a casa de la família olotina.
El passat mes d’abril, la família va cedir la col·lecció als Museus d’Olot i això ha permès obrir una sala dedicada a l’artista al Museu dels Sants.

Montse Mallol, directora museus d’Olot: Qui vulgui veure i conèixer l’obra de Ramon Amadeu, ja siguin gent de públic com estudiosos forçosament haurà de venir a Olot. Perquè el Museu dels Sants serà el museu de Catalunya on hi haurà més obra exposada de Ramon Amadeu.

A l’exposició permanent que s’ha obert al Museu dels Sants s’hi podran veure més d’una trentena de figures de pessebre, però també d’imatgeria religiosa, per tal d’aconseguir que el visitant tingui una visió global de l’obra de l’artista.

Joan Yaguas, comissari exposició: L’artista com a pessebrista, que es segurament la seva faceta més internacional, per el qual s’ha conegut més el seu nom, però també era conegut com a escultor de sants, d’imaginari de sants.

A més a més, la família de Bolós ha cedit sis peces de manera temporal durant mig any als Museus d’Olot, que les restaurarà i exposarà al nou espai.

Deixa un comentari