L’Ajuntament d’Olot nomena el geòleg Xavier de Bolós nou ambaixador de la ciutat

Avui els hem parlat del documental que es pot veure aquest vespre a la ciutat, sobre les conseqüències d’un volcà que va néixer enmig d’un enmig d’un camp de cultiu a Mèxic. El seu codirector i productor, l’olotí Xavier de Bolós, ha estat nomenat aquest matí nou ambaixador de la ciutat.

El doctor en Geologia i investigador olotí Xavier de Bolós ha contrubuït a internacionalitzar el camp volcànic de la Garrotxa a través de nombroses investigacions científiques publicades en revistes de prestigi mundial. Aquest matí, l’Ajuntament d’Olot ha reconegut la seva trajectòria nomenant-lo ambaixador de la ciutat.

Xavier de Bolós, investigador i doctor en Geologia: Rebre aquest reconeixement per mi és tot un privilegi i tot un honor.

Pep Berga, alcalde d’Olot: Agraïm moltíssim que hagis acceptat. L’honor no és per tu sinó per nosaltres.

Nascut a Olot el 1987, de Bolós resideix des del 2016 a Mèxic, on és investigador a l’Institut de Geofísica de la Universitat Nacional Autònoma i professor del Màster de Ciències de la Terra. Actualment investiga els riscos geològics en el camp volcànic més gran del món, el de Michoacán.

Xavier de Bolós, investigador i doctor en Geologia: És un dels camps volcànics més grans del món amb més de 1.800 volcans com els de la Garrotxa. El fet que aquí tinguem un nombre reduït de volcans, facilita que puguin ser estudiats completament. És com un laboratori a escala petita i que és molt útil per poder entendre aquests sistemes i extrapolar-los a altres zones del món.

Inicialment discrepant amb el plantejament del futur Espai Cràter d’Olot, de Bolós ha pogut col·laborar en la generació del contingut museogràfic de l’equipament i creu que el resultat serà finalment satisfactori.

Xavier de Bolós, investigador i doctor en Geologia: Des del col·lectiu de vulcanòlegs de Catalunya vam ser crítics amb l’Espai Cràter. No obstant això, val a dir que en aquests moments com s’està portant i com s’està gestionant des d’un punt de vista de les reivindicacions que teníem des de la part més acadèmica o científica, s’està portant adequadament.

Un altre camp d’investigació de l’olotí en aquests moments és la geotèrmia. Actualment està investigant la viabilitat de les centrals de les centrals geotèrmiques mexicanes, a partir de les possibilitats volcanològiques que el país ofereix.

De Bolòs va ser el president de la 7a edició del congrés de vulcanisme International Maar Conference que es va celebrar a Olot. Enguany el mateix esdeveniment se celebrarà a Kamchatka, Rússia, on l’olotí hi participarà com a membre del comitè científic organitzador.

x