Antonio Tomàs, veí demandat pel Consell Comarcal de la Garrotxa, assegura que el judici provarà les seves acusacions a Joan Espona

 

Montserrat Vinyets, advocada Antonio Tomàs: “La nostra voluntat és eximir-nos per la mateixa via que planteja el codi penal, que és provar la veracitat de les informacions que es diuen injurioses.”

Aquesta és la intenció de la defensa d’Antonio Tomàs, pel judici d’injúries que ha d’afrontar per haver dit “especulador” i “cacic” en declaracions als mitjans de comunicació a l’expresident del Consell Comarcal Joan Espona el 2016. Tomàs, que encapçala el moviment veïnal contra la planta de triatge de Sant Jaume, addueix que el Consell volia comprar Can Coma de Baix amb un valor més elevat del que tocava per interès del propi Espona.

Antonio Tomàs, demandat: “La zona de Can Coma de Baix s’havia pagat 40.000 euros, i quan ho havia de fer el Consell el preu havia passat a 405.000 euros.”

Montserrat Vinyets, advocada Antonio Tomàs: “Amb anterioritat a que es fés cap estudi d’alternatives o s’aprovés el Pla Especial de Can Coma de Baix, abans que comencés res d’això, el Consell Comarcal subscriu un contracte d’aprovació de compra amb els propietaris del terreny.”

Per a la defensa, els tribunals han anat donant la raó a Antonio Tomàs pel que fa a la idoneïtat de construir la planta de triatge a Can Coma de Baix pel valor ecològic de la zona, i per aquest motiu l’acusat no té cap intenció de rectificar les seves paraules.

Montserrat Vinyets, advocada Antonio Tomàs: “En cap moment s’ha mostrat la voluntat de retractar-se, sinò que serà una reafirmació de que la posició de l’Antonio Tomàs era la correcta.”

La defensa d’Antonio Tomàs també considera “vergonyant” que la fiscalia reclami 1 any i 6 mesos de presó i 3.000 euros per danys morals a l’acusat. Espona, per la seva banda, sol·licita més de 8.000 euros de multa, 2.000 per danys morals, i el pagament de les costes del judici.

La defensa també considera “vergonyant” que el Consell Comarcal segueixi endavant amb la demanda, presentada per injúries durant la presidència de l’ens de Joan Espona. L’actual president del Consell, Santi Reixach, creu que el Consell va actuar per respecte a la institució, i que el jutge haurà de decidir sobre les acusacions.

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya: “Les institucions s’han de respectar. Hem de mirar d’arribar a acords parlant, això ha d’estar sempre sobre la taula. Però a partir d’aquí, quan traspassem determinades línies, que diem coses que no són veritat o sí són veritat, ara veurem el jutge què dirà, és quan el Consell Comarcal interposa aquesta demanda amb la presidència d’en Joan Espona”

x