Veïns i entitats de la Vall d’en Bas es troben dividits sobre les solucions que aporta l’estudi de la variant

Les dues opcions que l’estudi informatiu de la variant de la Vall d’en Bas contempla com a menys impactants, i per tant, més favorables, compten amb una part central que s’allunya del riu i travessa els camps que hi ha entre l’escola i la urbanització de Verntallat, de manera soterrada al llarg de mig quilòmetre. L’alternativa, en cas de confirmar-se després del període d’al·legacions, passaria molt a prop del camp del Joanetes Club de Futbol. El seu president considera que el fals túnel pot ser una bona solució per mantenir-hi l’activitat davant el que creu que és una via necessària.

Martí Duran, president Joanetes CF: Creiem que és una obra molt necessària, que s’ha de fer, ens hem d’adaptar i suposo que per un costat o l’altre haurà de passar. Esperem que estigui el suficient bé perquè afecti el mínim possible, si és amb un túnel, es veu poc i l’impacte tant pel soroll com pels cotxes és poc. Esperem que es faci el millor possible.

Las coordinadora Salvem les Valls va liderar la pugna ecologista contra els túnels de Bracons. Ara estudia si presentarà al·legacions a l’estudi de la variant i probablement ho acabarà fent. L’entitat no entra a valorar les solucions plantejades per l’estudi. Demana que la possibilitat de no fer la variant de la Vall d’en Bas i les Preses sigui també una opció sobre la taula del Departament de Territori.

Raül Valls, president de Salvem les Valls: El que necessitem en aquests moments és un canvi de model de desenvolupament en general perquè tenim una emergència climàtica. La possibilitat d’implementar mesures de control i de reducció dràstica del trànsit és important i previ. Per tant, la possibilitat de no fer la variant o de buscar una solució senzilla pensem que ha d’estar sobre la taula.

Ara s’obre un termini d’un mes d’exposició pública dels estudis, durant el qual es podran presentar al·legacions. L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ja anunciat que en presentarà amb la intenció de millorar-ne l’impacte.