La vida i obra de Caterina Albert es presenta a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa sota el llibre ‘Víctor Català, l’escrptora emmascarada’

L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa va acollir divendres la presentació del llibre ‘Víctor Català, l’escriptora emmascarada’, de Margarida Casacuberta. Una obra on es mostra una nova interpretació dels textos i la figura de l’escriptora que es va amagar sota un pseudònim gran part de la seva trajectòria.

Se la coneix majoritàriament pel seu pseudònim, Víctor Català, escriptora del segle XIX que publicava sota un nom masculí per no ser jutjada pels els estereotips de l’època. I ara  Margarida Casacuberta s’ha proposat desemmascarar a l’escriptora i mostrar una nova interpretació de la seva obra.

Margarida Casacuberta, escriptora: I explicar quines són les màscares que es posa aquest personatge al damunt a l’hora de poder escriure com una escriptora moderna en uns moments en què era molt difícil que una dona pogués fer aquesta tasca.

Divendres es va presentar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa l’obra que interpreta els textos i la figura de Caterina Albert, o més aviat coneguda com a Víctor Català, pseudònim que té el seu origen a Olot.

Margarida Casacuberta, escriptora:  Si Víctor Català existeix és gràcies a Olot. Gràcies o no gràcies, perquè de fet Víctor Català és el nom que ella va escollir per presentar-se davant el públic com a escriptora.

I ho va fer després d’haver presentat el text ‘La Infanticida’ sota el seu propi nom, Caterina Albert, als Jocs Florals d’Olot al 1898. Un text que va causar un rebuig en aquella època, moment en el qual l’escriptora decideix no tornar a publicar sota el seu nom, sinó utilitzant un pseudònim. Diverses màscares que l’autora de ‘Víctor Català, l’escriptora emmascarada’ revela dins l’obra.