Puja la cota de neu però es manté l’alerta per pluja intensa a tota la Garrotxa

Segons les últimes informacions el temporal Gloria es troba en el moment de més intensitat i es mantenen activats tots els avisos que estan relacionats amb un fort temporal.

Protecció Civil demana no creuar les zones inundades i evitats tots aquells espais que estiguin pròxims als rius i rieres. El Servei Meteorològic de Catalunya espera que es puguin registrar pluges de més de 200 litres per metre quadrat i més a les comarques de Girona.

Ara bé, semblaria que la possibilitat de neu a cotes baixes hauria acabat perquè la temperatura ha pujat una mica. El que no afluixarà serà el temporal de llevant, que es preveu que s’allargui durant tot avui i fins demà.

El temporal ha deixat emblanquinada bona part de la comarca, sobretot aquells municipis que es troben en cotes més altes. A Sant Feliu de Pallerols (525 m) s’han arribat a acumular fins a 7 centímetres de neu, els mateixos que s’han registrat a la Vall d’en Bas (478 m), a Santa Pau (496 m) s’ha arribat als 16 centímetres de neu a les zones més altes.

L’observador meteorològic Jordi Zapata ha explicat a Olot Televisió que fins al moment (12.30) al municipi d’Olot s’han recollit uns 60 litres per metre quadrat i la previsió és que en puguin caure 150 o 200 més fins que s’acabi l’episodi.
El cabal de rius i rieres han crescut ràpidament aquetes últimes hores. A l’estació de les Tries d’Olot el Fluvià porta 5,6 metres cúbics per segon, quan el normal són 0,9 metres cúbics de mitjana, i uns 50 centímetres més de cabal. Ara bé, a mesura que avança amb quilòmetres el riu acumula més aigua. A Esponellà, a l’Alt Empordà, el Fluvià porta gairebé 50 metres cúbics per segon. Un cabal reduït si el comparem amb altres rius com, per exemple, l’Onyar que al migdia porta 455 metres cúbics per segon.

El Fluvià, al seu pas per Olot, aquest migdia

La pluja també ha caigut amb molta intensitat durant les últimes hores a tots els municipis de la Garrotxa i s’està acumulant una bona quantitat d’aigua. A la Vall d’en Bas s’han recollit, fins al migdia, 40,5 litres per metre quadrat. A Santa Pau ja s’han superat els 100 litres per metre quadrat i a la Vall de Bianya els 58 litres per metre quadrat.

Si ens fixem en municipis propers, a Lliurona (800 m), a l’Alta Garrotxa, han caigut fins al migdia 86 litres per metre quadrat i s’han acumulat 18 centímetres de neu. A Vidrà i Rupit i Pruit ja superen els 55 centímetres de neu.

L’Ajuntament d’Olot tanca espais públics
El consistori ha decidit tancar preventivament aquest dimarts el Parc Nou i es restringeix l’accés de vianants a l’interior de la Plaça Clarà per la previsió de pluja i vent. També s’han tancat els camps de futbol del Morrot, Sant Pere Màrtir, Sant Roc i les pistes d’atletisme.