El temporal Gloria desborda el Fluvià i acumula registres que superen els 300 litres per metre quadrat a la Garrotxa

La Garrotxa s’ha despertat aquest dimecres al matí amb nombroses afectacions provocades pel temporal Gloria. Durant tota la nit i matinada la pluja ha caigut amb molta intensitat a tota la comarca i sense aturar-se, en molts casos acompanyada de tempesta. Alguns no recorden un episodi tan intens com aquest.

El riu Fluvià ha desbordat a la Vall d’en Bas i a Olot. A la capital de la Garrotxa el riu surt de mare a Sant Roc (vídeo de @cuquerella), on s’ha endut per complet el passeig, i també a la ronda Fluvià, just darrera de l’estació d’autobusos.

La llevantada està deixant registres històrics, en pluviometria però també pel que fa al cabal dels rius i rieres. El Fluvià, aquest matí, portava un cabal d’uns 150 metres cúbics per segon. Si ho comparem amb la dada d’ahir al migdia, que era de 50 metres cúbics per segon, permet fer-se una idea de la quantitat d’aigua que baixa. Segons @MeteoOlot només aquesta nit, i fins aquest matí, a Olot han caigut 91 litres per metre quadrat, que s’acumulen als 220 litres recollits des de dilluns al vespre, quan va començar l’episodi de temporal. En total, la capital de la Garrotxa ha registrat 311 litres per metre quadrat.

La imatge que presenta el Fluvià en tot el seu recorregut per la Garrotxa és de record. A Olot el cabal està a molt pocs centímetres de sortir de mare al pont de Cal Russet, a la carretera de Santa Pau. La Policia Municipal d’Olot ha tallat la circulació en aquesta zona.

El pont de Cal Russet, a Olot

En altres punts de la capital de la Garrotxa la situació també és d’alerta i els veïns s’ho miren amb preocupació. Al pont de ferro, a pont de les Mores, a can Jombi. A tots els ponts de la ciutat es pot veure com el cabal del Fluvià presenta una imatge realment impressionant.

El pont de ferro, a Olot

A la Vall d’en Bas, com en tota la comarca, la pluja ha estat molt intensa. Només en l’episodi d’aquesta nit s’han recollit 66 litres per metre quadrat, que se sumen als 116 litres que han caigut aquest dimarts i els 16 de dilluns. Durant el temporal, i fins aquest matí, han caigut 198 litres per metre quadrat. s’ha desbordat en diferents punts, impossibilitant el pas per qualsevol de les passeres que hi ha al municipi. La gran quantitat d’aigua ha sorprès a alguns conductors i ha engolit, literalment, aquests dos vehicles.

Dos vehicles atrapats a l’aigua, a la Vall d’en Bas

El camp de futbol dels Hostalets ha tornat a ser víctima d’un temporal i aquest matí presenta aquesta imatge, totalment negat.

El camp de futbol dels Hostalets d’en Bas

Encara a la Vall d’en Bas, la riera de Joanetes, que acostuma a portar molt poca quantitat d’aigua, presenta una imatge que feia temps que no es veia i en alguns punts amenaça de desbordar.

La riera de Joanetes, a la Vall d’en Bas

El temporal també deixa imatges més bucòliques, com aquesta del salt del Sallent, al riu Gurn.

A Besalú, en l’últim tram del Fluvià a la Garrotxa, el riu presenta una imatge que feia molts anys que no es veia. Les arcades del pont medieval estan gairebé cobertes per l’aigua fins a la meitat. Una imatge que parla per si sola i que ajuda a fer-se la idea de com ha pujat el cabal del riu.

El Fluvià, el seu pas per Besalú