El cabal del Fluvià es manté estable a la Garrotxa però preocupa a l’Alt Empordà on registra prop de 800 metres cúbics per segon

El cabal del riu Fluvià al seu pas per Olot ha crescut sensiblement durant aquesta nit i matinada, alimentat per la intensa pluja que ha tornat a caure en tot el seu curs, des de la capçalera. A la Vall d’en Bas aquesta nit s’han registrat 28 litres per metre quadrat, que sumats als litres que han caigut durant tot el temporal que va començar dilluns, acaba fent un registre de 273 litres per metre quadrat.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya a Olot, només aquesta nit i matinada, han caigut 52 litres per metre quadrat, que se sumen als 136,4 litres d’aquest dimecres, als 127 litres de dimarts i els 6,6 de dilluns a la tarda. La precipitació, fins a les 8.30 del matí d’aquest dijous, suma un total de 322 litres en tot l’episodi del temporal Gloria.

A les 8.20 en l’aforament d’Olot que controla l’Agència Catalana de l’Aigua hi baixaven 85 metres cúbics per segon, molt lluny dels 145 metres cúbics per segon que es registraven aquest dimecres a la mateixa hora.

El fet que Olot es trobi al principi del curs del Fluvià, i en un tram que és molt recte, contribueix a que l’aigua circuli amb rapidesa i siguin menys probables els desbordaments. A mesura que el riu avança el cabal canvia completament. Segons les dades de l’ACA, el mateix Fluvià al seu pas per Esponellà, ja en territori de l’Alt Empordà, el cabal és de 794 metres cúbics per segon (9.25). Aquest punt és especialment crític perquè recull aigua de diverses conques, entre els quals el riu Ser, que porta 178 metres cúbics per segon, però també totes les rieres i rius que arriben de l’Alta Garrotxa. Un altre afluent del Fluvià és el Llierca. Habitualment el seu cabal és escàs o pràcticament inexistent. Doncs bé, segons dades de l’ACA a l’alçada de Tortellà el cabal registrat és de 201 metres cúbics per segon.

L’aiguabarreig de totes aquestes conques provoca que el Fluvià, en el seu tram per l’Alt Empordà, registri aquesta xifra històrica.