L’Urushi, un art mil·lenari símbol de la cultura nipona a la Garrotxa

L’Urushi és una tècnica artesana japonesa utilitzada normalment a les arts decoratives, símbol de la identitat cultural nipona. De fet, és la saba del mateix arbre que dóna nom a la tècnica, que consisteix en l’aplicació de successives capes i poliments d’aquesta resina en una peça. Les primeres troballes d’Urushi es remunten a més de 2.000 anys enrere.

Dissabte, va inaugurar-se una exposició a Can Trona dedicada a aquest art mil·lenari, a càrrec de l’artista basenca Joana Vilalta.
A l’exposició, s’hi pot trobar des d’anells, penjolls o arracades ben petites fins a gerros o altres objectes decoratius, tots plens de detalls i de moltes tècniques ben diferents.

Joana Vilalta, artista: Hi ha una tècnica que es diu Kanshitsu que també es pot dir laca seca, que el que es fa és fer la peça amb fang o guix i anar preparant aquesta peça amb Urushi fins que agafi una consistència que puguis serrar i llavors treure el fang o el que hi hagi dins i continuar treballant amb la laca. Això es feia servir molt amb les escultures al Japó, perquè eren peces molt grans i perquè no pesessin tant feien aquest procés.

Darrere però, hi ha hores i hores de feina minuciosa manipulant un pinzell amb aquesta tècnica ancestral, convertint aquestes peces en úniques.
L’exposició, que es podrà visitar fins al 17 d’abril, també compta amb un taller gratuït per aprendre alguna d’aquestes tècniques. Tindrà dues sessions, a les 10 del matí i a les 5 de la tarda, el dissabte 8 de febrer. Per assistir-hi només cal inscriure’s al web de Can Trona, ja que les places són limitades.