Els experts demanen replantejar el model de desenvolupament perquè efectes com els del temporal Glòria no es repeteixin

Llevantades com la de la setmana passada s’han repetit altres vegades inclús amb més litres per metre quadrat, però Gloria ha arribat en forma de pluja, neu i vent i ha afectat una gran part de Catalunya. El temporal, segons els experts, es pot explicar com a conseqüència de la pressió afegida que l’activitat humana provoca en l’atmosfera o la sobreocupació del territori, que pot barrar el curs natural de l’aigua. Demanen un replantejament del model de vida i de desenvolupament.

Xavier Vela, president dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC): Tots hem d’entonar el ‘mea culpa’, s’ha construït en llocs on no s’havia de construir. L’activitat que feien agricultors i ramaders durant anys fent neteja del sotabosc s’ha perdut. Realment l’administració té recursos?

Mita Castañer, Geògrafas de la UdG: Som nosaltres els que ens hem d’adaptar, cosa que no hem fet fins ara.

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient SIGMA: Canviar la roda del cotxe sense parar el cotxe. Estem intentant fer això. Tots parlem del canvi climàtic però tots volem fer un viatge de cap de setmana a Roma amb un avió. Potser no podem fer-ho.

Jordi Zapata, observador meteorològic: A l’home li costa molt aprendre i l’única cosa que pot funcionar és un col·lapse.

Raül Valls, membre del centre per la Sostenibilitat Ambiental de Catalunya: Si no qüestionem i apartem la frase que diu que les infraestructures de mobilitat són necessàries pel creixement econòmic i per al benestar de les persones, no hi ha res a fer.

Els experts convidats al programa Pros i Contres d’Olot Televisió van advertir sobre la conscienciació que episodis com el temporal Gloria haurien de deixar sobre cadascun dels ciutadans.

Sobre el tancament els centres educatius de la comarca, el director del Consorci de Medi Ambient SIGMA, present a la Comissió de Seguiment, justifica la decisió davant les previsions meteorològiques amb què comptaven.

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient SIGMA: Les previsions eren que havien de ploure 100 litres més. La decisió va ser presa amb consciència. Ens estimem més les crítiques a les xarxes socials i tot el que ha passat que no un autocar parat a no sé on amb risc que tingui un problema. En aquesta comarca hi ha hagut set cotxes atrapats enmig de l’aigua, però no perquè els hagi vingut l’aigua, sinó perquè han tret les cintes que avisaven que no es podia passar perquè el gual estava inundat. Havien pensat que hi havien passat tota la vida i allà s’hi han quedat.